Nový rekordman českých aukcí: Kupkův abstraktní obraz byl prodán za 65 milionů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 5. 2019 14:13
Obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II byl na nedělní aukci v Praze prodán za 65 milionů korun. Vyvolávací cena přitom činila jen 28 milionů. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun. Odhadní cena obrazu před aukcí byla mezi 40 a 60 miliony korun. S dosaženou cenou se obraz stal novým rekordmanem českých aukcí.
Kupkův obraz za 65 milionů korun vydražila pražská Galerie Kodl.
Kupkův obraz za 65 milionů korun vydražila pražská Galerie Kodl. | Foto: ČTK

Kupkova díla jsou nejdražšími na českém aukčním trhu, první příčku tři roky držel jeho obraz Série C I. (Protihodnoty), který byl roku 2016 prodán za 62 milionů korun.

Dnes dražený obraz, jehož protějšek má ve sbírce Národní galerie Praha, se na veřejnost dostal po mnoha letech v soukromé sbírce. Je jedním z nedůležitějších děl Kupkovy tvorby a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým autor značně předstihl vývoj světového malířství.

Plátno je ukázkou čisté geometrické abstrakce, kterou Kupka rozvinul díky svému přístupu ke konstruktivistickým tendencím. Jeho úvahy o nosných vlastnostech barvy zde vyústily v sestavu vertikálně stavěných linií a ploch.

Plány v neurčeném prostoru ubíhají na třech hlavních svislých osách a svádí tichý demonstrativní boj s horizontálně položenými tělesy, píše se v katalogu. Křehkost barevnosti i malířského provedení umocňuje teoretický kontext celé této malby, která se stala jedním z mezníků Kupkova hledání možností abstraktního výtvarného jazyka.

Foto: Galerie Kodl

"Dražba obrazu Plochy příčné II je mimořádnou událostí nejen z hlediska trhu s uměním, ale i poznání Kupkova díla. Dosud byl znám jen z dvou černobílých reprodukcí a byl do značné míry zapomenut. Kuriózní na této situaci je, že po celou dobu byl přitom v jediné rodinné sbírce v Praze, do které se dostal již v roce 1946," upozornil na webu Artplus.cz redaktor Jan Skřivánek.

Připomněl také, že za částky nad 40 milionů korun bylo dosud v České republice i zahraničí vydraženo osm Kupkových obrazů. Plochy příčné II jsou tedy nyní deváté.

Nedělní aukce nabízela 250 děl s celkovou vyvolávací cenou přes 150 milionů korun. S vysokou cenou byla vydražena mimo jiné díla Jindřicha Štyrského Hold Picassovi za 13,44 milionu korun včetně aukční přirážky nebo Mikuláše Medka Zobrazení pohledu na nějakého svatého za 10,68 milionu korun včetně aukční přirážky.

 

Právě se děje

Další zprávy