Nové české dokumenty diváci uvidí ve střižně i bývalém kině

ČTK ČTK
19. 8. 2015 10:34
Snímky se v rámci série promítání s názvem Živé kino představí na nezvyklých místech i ve filmových střižnách ve světové premiéře.
Marek Hovorka, ředitel jihlavské dokumentární přehlídky
Marek Hovorka, ředitel jihlavské dokumentární přehlídky | Foto: dokument-festival.cz, Milan Chrdle

Praha – Pět projekcí právě dokončovaných českých dokumentárních filmů předznamená podzimní Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě.

"Často slýcháme, že hollywoodská studia investují nemalé peníze do testovacích diváckých projekcí svých dokončovaných snímků. Živé kino plní pro mnohé české filmaře podobnou roli," uvedl ředitel jihlavské přehlídky Marek Hovorka.

Zájemcům tak nabídne možnost setkat se osobně na konci srpna s předními filmaři, například s Filipem Remundou a Martinem Ryšavým, ale i se zástupci nastupující filmařské generace Kristinou Bartošovou, Tomášem Kratochvílem a Janem Šípkem.

Témata jejich filmů, uvedených často ještě před finálním dokončením, sahají od otázek osobní odpovědnosti za válečné zločiny v nedávném konfliktu na území bývalé Jugoslávie přes promýšlení limitů západní vědy na pozadí východních meditací až ke sledování silné generace jazzových muzikantů.

V rámci akce Živé kino Jihlava se diváci od 21. srpna vydají na místa, kde v minulosti stála kina, ale dnes slouží v lepším případě jako zázemí pro alternativní divadelní scénu. V horším případě se v nich prodává nábytek nebo už neexistují a na jejich místě byly postaveny nové domy.

Mezi promítanými tituly diváci najdou například dokument režiséra Ivo Bystřičana Mých posledních 150 000 cigaret nebo Českým lvem oceněné Zapomenuté transporty do Polska režiséra Ivo Přibyla.

Podle mluvčí akce Michaely Cmíralové bude Živé kino v Praze bojovou hrou, v níž rychlejší vyhrává. Protože budou místa na projekcích limitovaná, lidé se na ně mohou přihlásit až v den promítání od devíti hodin ráno.

Živé kino Praha zahájí 23. srpna projekce dokumentu nazvaného Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Posledním z titulů, jejichž premiéru Živé kino nabídne 30. srpna, bude projekt Jana Šípka Tlačítka bdělosti. Je portrétem dvou českých vědců Jana Buriana a Pavla Ctibora, kteří kloubí vědu a východní meditace.

 

Právě se děje

Další zprávy