Nová publikace o Adolfu Hitlerovi nabízí paralely s dnešním děním v Evropě

ČTK ČTK
1. 11. 2022 18:48
V knize nazvané Hitlerovy roky: Triumf a pád 1933-1945, kterou v překladu Martina Pokorného vydává nakladatelství Prostor, britský historik Frank McDonough označuje Adolfa Hitlera za ztělesnění konspirační teorie. Dvousvazková publikace nabízí paralely s dnešním děním v Evropě. Podle odborníka na dějiny třetí říše Hitler věřil, že USA i Sovětský svaz jsou ovládány mezinárodní židovskou klikou.
Adolf Hitler.
Adolf Hitler. | Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo

Nacistický vůdce věděl, že Německo nemá přírodní ani lidské zdroje pro dlouhou válku. Proto vsadil na zběsilé zbrojení, aby mohl vést bleskovou válku dříve, než proti němu nepřátelé nasadí přesilu, argumentuje kniha.

"Ještě 77 let po svém tragickém zániku jsou Hitler a třetí říše stále atraktivním byznysem, o čemž svědčí celá řada televizních dokumentů a populárně historických publikací. Aby si každá nová studie získala pozornost, musí mít nový úhel pohledu, který předchozí autoři přehlédli nebo bagatelizovali," uvádí české nakladatelství.

McDonough v rozsáhlé publikaci se souborem dobových fotografií dává vinu za pád Německa a holokaust nejen Hitlerovi a jednotkám SS, ale také wehrmachtu. Dílu dominuje postava nacistického vůdce.

"McDonough v knize popisuje období Hitlerovy vlády, agrese a následného pádu den po dni, s přísnou oporou ve faktech. Jeho mocenský vzestup a utužení vlády, diplomatická jednání i vojenské operace sledujeme bezmála okem současníka, bez jakýchkoli povšechných zobecnění či teoretických konstrukcí," podotýká překladatel Pokorný. Podle něj takřka mikroskopické zaměření na jednotlivé dny umožňuje "zpřesnit a někdy i zásadně korigovat rozšířené představy o tom, jakou roli Adolf Hitler osobně sehrál v různých událostech a různých oblastech vývoje nacistického Německa".

První díl je věnovaný rokům 1933 až 1939. Začíná zvolením Hitlera říšským kancléřem a popisuje, jak se mu během několika měsíců podařilo zavést v Německu diktaturu a uvěznit či rovnou zabít oponenty, vyřadit Židy z veřejného života a zbytek populace získat na svou stranu, nebo ho zastrašit terorem.

Připomíná také, jak Hitler díky masivním veřejným zakázkám, zrušení zahraničních dluhů a investicím do zbrojního průmyslu dosáhl plné zaměstnanosti a oživení ekonomiky. Ve stínu domácího triumfu se však vůdce systematicky připravoval na "rozšíření německého životního prostoru", jehož motorem mělo být ovládnutí východní Evropy.

Druhý díl zachycuje období let 1940 až 1945. Na jeho začátku stálo nacistické Německo na vrcholu síly a moci, na jeho konci byl Hitler po smrti a země v troskách. McDonough dokazuje, že navzdory velkolepým plánům a počátečním válečným úspěchům se Německo nikdy nestalo opravdovou supervelmocí. Nemělo šanci uspět proti sešikovaným Spojencům.

Frank McDonough je profesorem historie a odborníkem na dějiny třetí říše. Zaměřuje se na anglo-německé vztahy ve 20. století. Publikoval významné práce o počátcích první a druhé světové války, v poslední době se soustředí na hitlerovské Německo, holokaust, gestapo či opozici vůči Hitlerovi.

 

Právě se děje

Další zprávy