Neprašovy rudé bytosti obsadily DOX

Neprašovy rudé bytosti obsadily DOX
Retrospektiva významného českého sochaře je dosud jeho největší výstavou v Česku.
Vstupte...
Technikou asambláže z drátů, textilu a červeného laku vytvořil Nepraš už v roce 1964 hlavičky k připravovanému animovanému filmu Maska červené smrti na motivy E.A. Poea.
Později tuto techniku použil i pro sérii větších soch.
Foto: Jan Langer
Jan Langer
7. 6. 2012 19:39

Sochař Karel Nepraš je jedním z mála předních českých umělců, kteří v českých galeriích neměli velkou retrospektivu. Deset let po jeho smrti to napravuje holešovický DOX.

Nepraš se proslavil červenými bytostmi, při jejichž tvorbě používal kovové trubky, hadice, šrouby a další materiály. Neprašovy výrazné sochy na diváky srší ironii a sarkasmus. Vyprávějí o tíživém pocitu z možnosti neustálé absurdní manipulace člověkem i o osudu svého tvůrce, kterému komunistický režim zkazil nejlepší léta tvůrčího života. Samotný umělec svou tvorbu charakterizoval jako střetávání humoru a vážnosti. Podle jeho svědectví byl humor nejen uměleckou strategií, ale měl také obrannou funkci; byl metodou, jak si zachovat zdravý rozum v absurdní společnosti.

V 50. a 60. letech Nepraš spoluzakládal skupinu Šmidrů a Křížovnickou školu čistého humoru bez vtipu. První sochy v 60. letech sestavoval z nalezených předmětů, z drátů a textilu, jsou to jakési prostorové transformace jeho kreseb. Neprašovy bytosti, jakoby stažené z kůže, se šlahouny žil, tepen, šlach a svalů, vznikaly nejen z rozličného instalatérského materiálu, ale například i z dámských punčoch pokrytých acetonovým lakem. Později objevil kouzlo litiny a sestavoval plastiky z pečlivě rozvržených litinových odlitků. Vytvořil cykly mobilních soch - Račte točit, Račte šlapat - se soustavou ozubených kol, šlapadel a řetězových převodů. "Jsem netechnický typ, u soch jsem všechno to technické dělal proto, aby si divák se sochou rozuměl, aby měl pocit, že do ní může vlézt, tahat za ni, točit s ní," říkal.

Současnou přehlídku připravili kurátoři z DOXu ve spolupráci s umělcovou rodinou, jeho přáteli a odborníky na jeho dílo. K výstavě vyjde obsáhlá monografie s podrobnou dokumentací a texty řady autorů, kteří se umělcovým dílem zabývali.

Karel Nepraš se narodil 2. dubna 1932 v Praze. Vystudoval Akademii výtvarných umění, od roku 1991 byl jejím profesorem. Uměleckou dráhu začal kresbami, v nichž svou nezaměnitelnou linkou vytvořil základ české kreslené grotesky.

Výstava se koná také k desátému výročí Neprašova úmrtí a potrvá do 1. října.

 

Právě se děje

Další zprávy