Nemocný M. J. Fox rozvibroval USA

Jitka Gráfová, BBC
27. 10. 2006 0:00
Washington - Herec Michael J. Fox, trpící Parkinsonovou chorobou, se v televizním spotu tak třese, až rozvibroval i americkou politickou scénu.

V reklamním spotu lobbuje za výzkum kmenových buněk z lidských embryí. A jeho agitace před blížícími se senátorskými volbami vyvolala protichůdné reakce.

Krátký spot ukazuje Foxe v nekontrolovatelném třesu, jenž patří k symptomům Parkinsonovy choroby. Herec tu slibuje podporu všem kandidátům do amerického Kongresu, kteří budou hlasovat pro povolení dalšího výzkumu kmenových buněk z lidských embryí. A to jsou hlavně demokraté.

"To, co můžete udělat, děláte pro miliony Američanů. A já jsem jedním z nich," říká ve spotu.

Vědci doufají, že výzkum kmenových buněk může jednoho dne napomoci při léčbě právě Parkinsonovy choroby nebo cukrovky. Pro konzervativní část americké společnosti je ale nemorálním aktem, který jednoho dne může vést ke klonování lidí.

Foxův příspěvek k americké předvolební kampani bude mít pravděpodobně čitelný dopad na volební výsledky. "Pokud volby rozhodne jediný spot, bude to tenhle," míní ředitel Centra pro politiku na Univerzitě ve Virginii Larry Sabato.

Foto: Aktuálně.cz

Dodává, že nevěří kritickým hlasům, které tvrdí, že Fox nemoc přeháněl a třas záměrně přihrával. "Myslím si, že Fox nehrál člověka s Parkinsonem. On ho má." Obvinění následně odmítl i sám herec: ani nepřehrával ani nevysadil léky.

Boj o prosazení výzkumu kmenových buněk je těžký. Proti se už v minulosti postavil i americký prezident George Bush. Mimo jiné vetoval návrh zákona, který by zrušil zákaz financování výzkumu kmenových buněk na celém území Spojených států.

Jedním z kandidátek, která Fox podporuje, je demokratka Claire McCaslillová z Missouri. Ta se snaží přesvědčit i republikánského senátora Jima Talenta, který patří k nejhorlivějším odpůrcům výzkumu kmenových buněk. "Senátor Talent chce dokonce ty, co přicházejí s nadějí na změnu, zažalovat," říká McCaslillová.

Michael J. Fox zažil vrchol kariéry v trilogii Návrat do budoucnosti; během devadesátých let jeho sláva upadala. Comeback, i když "jen" televizní, přišel v roce 1996, kdy se začal vysílat seriál Všichni starostovi muži.

Fox tu hrál až do roku 2000 a získal za něj tři Zlaté glóby. Parkinsonova nemoc, kterou herec trpí od roku 1998, mu později znemožnila věnovat se naplno svému řemeslu.

V poslední době se Fox realizoval dabováním animovaných postav. Namluvil titulní roli ve snímku Myšák Stuart Little a podílel se na Atlantidě: Tajemné říši.

V roce 2000 založil nadaci Michaela J Foxe, která vynakládá miliony dolarů na výzkum léčby Parkinsonovy nemoci.

 

Právě se děje

Další zprávy