Německou knižní cenu získal Rakušan Menasse za knihu, která ironizuje současnou společnost

ČTK ČTK
9. 10. 2017 23:40
Letošní Německou knižní cenu získal rakouský spisovatel Robert Menasse za román s názvem Die Hauptstadt (Hlavní město), jehož děj se odehrává v Bruselu. Menasse, kterého znají i čeští čtenáři, je rovněž nominován na Rakouskou knižní cenu. Autor bude hostem pražského Festivalu spisovatelů, který se koná v listopadu.
Robert Menasse.
Robert Menasse. | Foto: Festival spisovatelů Praha

Německou knižní cenu získal letos rakouský spisovatel Robert Menasse (63). Kniha, Hlavní město, jejíž děj se odehrává v bruselském byrokratickém prostředí, je podle agentury DPA ironickou sondou do společnosti s prvky kriminálního příběhu. Menasseho letos bude letos hostit Festival spisovatelů Praha. 

Spisovatel, esejista a překladatel Menasse je otevřeným kritikem rakouské společnosti, Evropské unie a globalizace. Zastal se i německého spisovatele Güntera Grasse ve chvíli jeho přiznání, že v mládí byl krátce příslušníkem Waffen SS.

Čeští čtenáři mohou znát díky překladům Menasseovo dílo Evropský systém: Občanský hněv a evropský mír aneb proč musí darovaná demokracie ustoupit demokracii vybojované (2014), Vyhnání z pekla (2013) či Blažená léta, křehký svět (1999).

Německá knižní cena se předává u příležitosti veletrhu ve Frankfurtu, který letos začíná 11. října. Vítěze mezi německy píšícími autory vybírá Spolek německých knihkupců. S cenou je spojena odměna ve výši 25 tisíc eur (asi 647 tisíc korun). 

 

Právě se děje

Další zprávy