Nejvíc se loni kupovali Chinaski

ČTK
29. 1. 2006 22:00
Praha - Za jaké desky Češi neváhají sáhnout do peněženky? Nejprodávanějším českým albem loňského roku byl Music Bar od skupiny Chinaski.
Foto: www.chinaski.cz

S 57 506 prodanými kusy se tento titul stal absolutním vítězem ceny Deska roku, kterou vyhlásila Akademie populární hudby na základě žebříčků prodejnosti České sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI).

"Před 15 lety jsme tady ve stejném sále v Trojické ulici hráli ve folkovém klubu a nikdy by mne nenapadlo, kam by to mohlo dojít," prohlásil zpěvák Michal Malátný při přebírání ceny za nejprodávanější album roku v kategorii skupin, která zároveň znamenala vítězství absolutní.

Foto: ČTK

Po loňských třech cenách Deska roku letos vítězka první řady Česko hledá SuperStar Aneta Langerová získala o jednu trofej méně. V kategorii zpěvaček zvítězila s 53 911 prodanými alby Spousta andělů, s nímž slavila vítězství také loni.

DVD podobu tohoto alba Spousta andělů... na cestě si koupilo 8897 lidí, a bylo tak první mezi DVD a videokazetami. "Nečekala jsem, že tento rok sem půjdu převzít cenu za tu samou desku," řekla Langerová.

Žabák a Bárta

Mezi zpěváky zvítězil s projektem nazvaným Album zpěvák Petr Kolář. Jeho sólovou desku si pořídilo 41 253 příznivců.

V kategorii Objev roku také letos vyhrál vítěz soutěže Česko hledá SuperStar. Loni bodovala Langerová, letos vítěz druhé řady Vlastimil Horváth, jehož Místo zázraků si koupilo 18 695 lidí.

V kategorii mluvené slovo zvítězila deska Uvolněte se, prosím, do níž moderátor Jan Kraus převtělil divácky úspěšnou talk-show v České televizi. Alba se prodalo 8369 kusů.

Nejprodávanějším zahraničním interpretem se loni stal virtuální kreslený žabák Crazy Frog; projekt Crazy Hits si pořídilo 21 426 zákazníků.

Ocenění Deska roku hodnotí i rozhlasový trh. Za nejhranějšího českého interpreta či skupinu akademie vyhlásila kapelu Support Lesbiens, která podle údajů Akademie populární hudby loni zazněla ze všech českých rádií více než patnácttisíckrát.

Nejhranější skladbou loňského roku v českých rádiích se stala píseň z filmu Snowboarďáci On My Head v podání Dana Bárty; z rádií ji mohli lidé slyšet téměř čtrnáct a půl tisíckrát.

Záznam předávání cen odvysílá v pondělí televize Prima a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

 

Právě se děje

Další zprávy