Nejvíc nominací na Anděly mají Clou

kul, ČTK
8. 2. 2006 15:30
Praha - Pokud se letos při udělování Andělů objeví na pódiu vše, co pořadatelé ohlašují, bude to opravdu petarda.

Ocenění zpěváci a kapely převezmou ceny 12. března na ceremoniálu v hotelu Hilton. Večer nebude mít jednoho moderátora, výsledky jednotlivých kategorií bude uvádět řada lidí; například pražský primátor Pavel Bém, herec Jan Kraus, zpěvák Ivan Mládek nebo ředitel pražské zoo Petr Fejk.

Vyhlašovací ceremoniál Andělů odvysílá v přímém přenosu Česká televize a Český rozhlas. Během večera vystoupí Katapult i někteří nominovaní. Pořadatelé nevyloučili netradiční spojení; o společném vystoupení prý uvažují Aneta Langerová a Jiří Pavlica z Hradišťanu.

Infobox
Autor fotografie: www.chinaski.cz

Anděly pořádá od loňska agentura Petarda. Její prezident Petr Šiška si spolu s nimi vysloužil post prezidenta Akademie populární hudby - a kritiku za neprůhledné hlasování (respektive členství v APH) i ostravský ceremoniál. Byť obě tyhle otázky nejsou ničím úplně novým a podnikatel Šiška jen doladil obraz českého showbyznysu do krystalicky čisté podoby.

V letošním, 15. ročníku cen pořadatelé každopádně oslovili téměř šest stovek akademiků ze světa pop-music, promotérů i
novinářů. Vyplněné hlasovací lístky organizátorům zaslalo přes 350 oslovených, kteří ve druhém kole určí vítěze.Ceny se budou udělovat v 21 hlavních a žánrových kategoriích (ty udělují žánrové poroty). Už v lednu Akademie ve spolupráci s IFPI udělila ceny za nejprodávanější desky (viz box). 

Kdo má šanci

Nejvíce nominací na cenu Akademie populární hudby Anděl Allianz 2005 má z prvního kola hlasování kapela Clou, jež loni vydala debutové album Postcards; akademici ji nominovali ve čtyřech kategoriích. Třikrát byly nominovány skupiny Chinaski a Monkey Business a zpěvačka Aneta Langerová. Ani jednou se naopak nedostalo na Vlastu Horvátha.

Zpěvák kapely Monkey Business Matěj Ruppert má navíc šanci zvítězit také v kategorii zpěváků. Ve dvou kategoriích byli nominováni Petr Kolář, Lenka Dusilová, Anna K. a Iva Bittová a skupina Kryštof.

Monkey Business
Monkey Business | Foto: Oficiální stránky kapely

Stejně jako v předchozích letech bude součástí programu vyhlašování cen také doprovodný projekt v řadě pražských klubů nazvaný Andělská Praha; ten se uskuteční o den dříve.

ČT během přímého přenosu odvysílá sestřih záznamů tohoto projektu i z předávacího ceremoniálu žánrových cen, které se budou udělovat 9. března v jazzovém klubu Reduta.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy