Nejvíc hlasů v Českém slavíku dostal mezi skupinami Ortel. Slavíka vrací Kabát i Michal David

ČTK ČTK
29. 11. 2017 17:09
Organizátoři ankety Český slavík po nátlaku skupiny Kabát oznámili, že nejvíc hlasů v kategorii Skupina roku získal krajně pravicový Ortel: 36 146 hlasů, respektive bodů. Zlatého slavíka během sobotního vyhlášení si však odnesl právě Kabát s 31 072 body. Slavíka kromě Kabátu vrací i zpěvák Michal David, kterého v žebříčku zpěváků přeskočil Tomáš Ortel. Karel Gott se chce s pořadateli sejít a nechat si celou situaci vysvětlit.
Skupina Kabát si přebírá Českého slavíka za první místo mezi kapelami.
Skupina Kabát si přebírá Českého slavíka za první místo mezi kapelami. | Foto: ČTK

Organizátor Českého slavíka, agentura Musica Bohemica, oznámil, že krajně pravicová skupina Ortel získala od fanoušků o pět tisíc hlasů víc než původně vítězný Kabát. Kvůli machinacím s hlasováním ze strany příznivců Ortelu však pořadatelé této kapele přiřkli loňský počet hlasů.

Kabát se však rozhodl cenu za první místo vrátit. Také Michal David, kterého v žebříčku zpěváků přeskočil Tomáš Ortel, dnes oznámil, že pořadatelům vrací stříbrnou trofej a vyzvedne si místo ní bronzovou, která mu podle skutečných hlasů přísluší.

V kategorii zpěváků měl nejvíc hlasů - 40 529 - Karel Gott, na druhé místo by se dostal Tomáš Ortel s 31 086 hlasy. Davidovi dalo hlas 17 993 fanoušků. 

Podle vyjádření ředitele agentury Musica Bohemica Jaroslava Těšínského pořadatel na jedné straně chápe za dané situace postoj skupiny Kabát i Michala Davida, na druhé straně ale trvá na svém rozhodnutí, že byla porušena pravidla hlasování, zásah byl oprávněný a na zveřejněných výsledcích nebude nic měnit.

Porušení pravidel organizátor spatřuje v profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem, kde se objevily výzvy, aby jednotlivci hlasovali z více mobilů, nebo koho nemají dávat na druhou a třetí pozici zaručující body do hlasování. Podle údajů na tomto profilu bylo takto osloveno více než 50 tisíc lidí. 

"Způsob hlasování do ankety Český slavík nebyl podle regulí fair play, to musím přiznat, ale pořadatel nás měl kontaktovat a upozornit na to, že něco takového zjistil," prohlásil Tomáš Ortel k rozhodnutí, které vyšlo najevo až den po udílení cen.

Agentura Musica Bohemica zdůraznila, že z porušení pravidel neobviňuje skupinu Ortel ani jakoukoli konkrétní osobu. Vzhledem k anonymitě sociálních sítí to mohl být prakticky kdokoli.

Vítěz kategorie zpěváků Karel Gott plánuje osobní setkání s ředitelem pořádající agentury Musica Bohemica Těšínským. "Věřím, že mi celou situaci vysvětlí. Teprve potom budu schopen posuzovat zmíněný problém," řekl Gott. 

 

Právě se děje

Další zprávy