Nejvíc desek loni prodali Coldplay

BBC, kul
3. 4. 2006 13:00
Londýn - Celosvětově nejprodávanější album vydala loni podle oficiálních statistik skupina Coldplay, následovaná Mariah Careyovou a rapperem 50 Cent.
Chris Martin vyzpíval přes osm milionů desek
Chris Martin vyzpíval přes osm milionů desek | Foto: ČTK

Desku X&Y britské skupiny Coldplay si podle zprávy Federace fonografického průmyslu (IFPI) koupilo po celém světě 8,3 milionů fanoušků.

Infobox
Autor fotografie: ČTK

Infobox

Celosvětově nejprodávanější
alba roku 2005

1. Coldplay: X&Y (8,3 mil.)
2. Mariah Careyová: The Emancipation of Mimi (7,7 mil.)
3. 50 Cent: The Massacre (7,5 mil.)
4. Black Eyed Peas: Monkey Business (6,8 mil.)
5. Green Day: American Idiot (6,4 mil.)
6. Madonna: Confessions on a Dance Floor (6,3 mil.)
7. Kelly Clarksonová: Breakaway (6,1 mil.)
8. Eminem: Curtain Call (5,5 mil.)
9. James Blunt: Back to Bedlam (5,5 mil.)
10. Robbie Williams: Intensive Care (5,4 mil.)
Zdroj: IFPI

Překonali tak album The Emancipation of Mimi Mariah Careyové, jehož se prodalo 7,7 milionů výlisků, i titul The Massacre rappera 50 Cent (7,5 miliony prodaných kopií).

Úspěch třetího alba skupiny Coldplay které vyšlo v červnu loňského roku jen dotvrzuje její postavení jedné z nejpopulárnějších kapel na světě.

Mariah Careyová
Mariah Careyová | Foto: ČTK

V únoru získali globální hitmakeři Coldplay za desku X&Y dvě ceny Brit Awards, ale frontman skupiny Chris Martin tehdy při slavnostním předávání vyděsil fanoušky i akcionáře nahrávací společnosti prohlášením, že "se teď dlouho neuvidíme". Mluvčí skupiny pak nicméně zdůraznil, že se Coldplay nerozpadají a prý  brzy začnou pracovat na novém materiálu.

Čtvrté místo na žebříčku celosvětově nejprodávanějších alb obsadila skupina Black Eyed Peas s albem Monkey Business, následovaná deskou American Idiot od amerických Green Day. Madonnino CD Confessions on a Dance Floor se vtěsnalo na šestou příčku před album vítězky americké SuperStar Kelly Clarksonové.

50 cent
50 cent | Foto: ČTK

Výběr největších hitů rappera Eminem s názvem Curtain Call těsně porazil Jamese Blunta s jeho debutovým albem Back to Bedlam, oba prodali přibližně 5,5 milionů kopií. Třetím Britem na žebříčku se stal Robbie Williams, jehož desku Intensive Care si na celém světě koupilo 5,4 milionů lidí, což stačilo na desáté místo.

Směr internet

Zveřejněná čísla rovněž ukazují, že prodej hudby v digitálním formátu se v loňském roce ztrojnásobil, ale celkově prodej hudby klesl o 3%.

Celková hodnota prodeje hudby v digitálním formátu vyskočila podle zprávy IFPI z předloňských 400 milionů dolarů na loňských 1,1 miliardy. Tržby nahrávacích společností z prodeje CD a hudebních DVD, které představují největší část trhu, loni klesly o 6,7%.

Hudba budoucnosti, tedy v mobilech
Hudba budoucnosti, tedy v mobilech | Foto: ČTK

Celkové příjmy nahrávacích společností tak podle zprávy IFPI v loňském roce dosáhly 21 miliard dolarů. Ředitel IFPI John Kennedy v této souvislosti uvedl: "Fyzický prodej hudby se opět snížil vlivem kombinace několika důvodů včetně digitálního a fyzického pirátství, konkurence jiných produktů zábavního průmyslu a přesunem spotřebitelské poptávky do internetového a mobilního sektoru."

IFPI podle něho očekává, že letos bude růst internetového sektoru pokračovat a inovativnější mobilní služby přilákají hudební fanoušky na trh s legální digitální hudbou. "Všechny nahrávací společnosti sdružené v naší federaci nyní agresivně licencují a uvádějí na trh hudbu v digitálních formátech," dodává Kennedy.

 

Právě se děje

Další zprávy