Nejlepším letošním cestopisem jsou Prázdniny v Evropě od Ladislava Zibury

ČTK ČTK
14. 2. 2020 20:11
Hlavní cenu za nejlepší cestopis roku získal při pátečním udílení Ceny Hanzelky a Zikmunda na zámku v Dobříši Ladislav Zibura s knihou Prázdniny v Evropě. Zároveň zvítězil v kategorii Nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách. Sedmadvacetiletý Zibura tak navázal na loňský úspěch, kdy Svaz knihovníků vyhlásil jeho titul Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii nejvyhledávanějším cestopisným dílem.
Ladislav Zibura.
Ladislav Zibura. | Foto: archiv Ladislava Zibury

V kategorii cestopisná fotografie byla nejúspěšnější Jana Kašparová se snímkem Midnight Fun Run. Rozhlasovým počinem roku je Pocta Miroslavu Zikmundovi dramaturga Rádia Retro Tomáše Černého a režisérky Táni Smržové.

Obal vítězné knihy Prázdniny v Evropě.
Obal vítězné knihy Prázdniny v Evropě. | Foto: BizBooks

Pětičlenná porota hlavní kategorie ze 14 přihlášených publikací nominovala do užšího výběru pět titulů. Nakonec se všichni porotci shodli na Prázdninách v Evropě, vydaných nakladatelstvím BizBooks.

"Ziburova kniha je vyvážená jak po obsahové, tak po grafické stránce. Splňuje všechna kritéria kvalitního cestopisu. Je autentická, zábavná, čtenář se dozví mnohé o atmosféře země, kudy autor cestuje," uvádí členka poroty Milena Holcová.

Druhý ročník udílení cen se opět konal na dobříšském zámku, kde Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou v roce 1951 psali po návratu z první velké cesty do světa.

"Ve srovnání s minulým ročníkem jsme měli možnost hodnotit více textů, jejichž autoři mají ambici říci více o zemi, v níž cestují, nikoliv jen projektovat svoje ego do místa, kde už před nimi byly desetitisíce lidí," říká k letošní hlavní kategorii člen poroty Jan Rybář.

Zikmund a Hanzelka společně navštívili přes 80 zemí. Ve světě proslavili bývalé Československo a vozy Tatra. Oba získali řadu vyznamenání, například Cenu Egona Erwina Kische v roce 1993 a šest let nato medaili Za zásluhy od Václava Havla. V roce 2014 prezident Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Video: Cestování není lidské právo, většinu zážitků si nechávám pro sebe, říká Zibura

Chtěl jsem lidem ukázat rozmanitost Evropy, přijde mi zajímavé, že přesto dokážeme spolupracovat, v Česku moc silný pocit evropanství nemáme. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy