To nejlepší z hudby 2017 aneb 30 desek, které si poslechněte ještě před koncem roku

Kultura Kultura
21. 12. 2017 6:30
Nestíháte sledovat, co zajímavého se děje v hudbě? Oslovili jsme publicisty, kteří mají sledování tvorby písničkářů, producentů a skladatelů v popisu práce, a zeptali se jich, která deska je letos nejvíc oslovila. Někteří zmínili jednu, jiní hned pět. Předložený výběr berte třeba jako místo, ze kterého se lze odrazit k dalšímu objevování.
Video: YouTube / Radio Wave

Štěstí (Nauzea Orchestra)

Antonín Kocábek

Aktuálně.cz

Štěstí od skupiny Nauzea Orchestra je až překvapivě nenápadná nahrávka bez přehnaného sebevědomí, ale zároveň silná postmodernistickým propojováním žánrů, hudebními odkazy i jasně zformulovanou výpovědí bez obvyklých jinotajů. V období, kdy nemalou část společnosti ovládá znechucení z jejího vývoje, s ironií pojmenovává jeho charakteristiky, ale míří i do vlastních řad. Navzdory vážnosti témat se nevzdává zábavnosti, nadhledu, divadelní stylizace a sarkasmu, stejně jako pro skupinu typického přeskakování mezi češtinou, němčinou a angličtinou.

Dobré album se pozná i tak, že dokáže oslovit posluchače mimo žánrovou komunitu. Desku American Dream vydali LCD Soundsystem (přečtěte si recenzi) dva roky od comebacku. Je eklektická, přeskakuje od popu ke klubové anonymitě, od zvukových experimentů k využívání osvědčených vzorců, od zábavnosti k hypnotickým rytmům a rockové údernosti. LCD Soundsystem kdysi bývala "jen" dobrá taneční kapela. Novinka je ale nadčasová, s mnohem širším záběrem, a přesto bez zjevných kompromisů či podbízení. 

 

Právě se děje

Další zprávy