Nejkrásnější beletristickou knihou roku jsou vzpomínky stoletého skauta

Fotografická a literárně-dokumentární kniha fotografa Libora Fojtíka přibližující osobnost Felixe Kolmera.
Skaut vysvětluje, že v době, kdy byl v Osvětimi, už se stavěl tábor B3 určený k vyhlazení Čechů.
Fotografická a literárně-dokumentární kniha fotografa Libora Fojtíka, jejíž křest se odehraje 7. dubna, přibližuje osobnost a životní peripetie Felixe Kolmera, skauta, vězně z Terezína, Osvětimi a Friedlandu i odborníka na akustiku. Fojtík jej, stejně jako jeho prostředí a aktivity, fotografoval v uplynulých pěti letech.
Na projevy antisemitismu narazil už jako chlapec, při skautingu s kamarády. "Oni totiž leccos slýchali doma i od známých a papouškovali to dál, přestože tím nejspíš nemysleli nic zlého přímo proti mně. Pak přišla válka a oni antisemity být přestali. Stali se z nás nejlepší přátelé," popisuje Kolmer. (Všechny citace pod fotografiemi pocházejí z knihy Felix Kolmer - Slib.)
Brzy po příjezdu začal osvětimský doktor Josef Mengele rozřazovat lidi z transportu a Felix Kolmer okamžitě pochopil, že život části z nich je u konce.
Foto: Libor Fojtík
ČTK ČTK
23. 5. 2022 20:28
Portrét přeživšího holokaustu, publikace věnovaná historii české a slovenské fotografie nebo práce o historii slavné firmy na ohýbaný nábytek dostaly v pondělí ceny v soutěži Nejkrásnější české knihy roku. Výsledky vyhlásili pořadatelé v pražském Centru architektury a městského plánování, kde budou oceněné tituly vystavené do 26. května.

Porota složená z grafických designérů, ilustrátorů, teoretiků umění i tiskařů z nominované šedesátky titulů ocenila ty nejkrásnější v sedmi kategoriích podle žánrů. V odborné literatuře získala první místo publikace +- 160 let mapující historii ohýbaného nábytku firmy TON.

V kategorii katalogů se první umístila Josefina Karlíková za výstavní katalog Literatura novinového formátu, jejž vydala Revolver Revue. Dvakrát porota ocenila publikaci Průvodce neklidným územím věnovanou česko-slovenské fotografii a vydanou Labyrintem, která si kromě druhého místa v kategorii učebnic odnesla i ocenění Unie grafického designu.

Z beletrie porotu nejvíce zaujal literárně-dokumentární portrét Felixe Kolmera, přeživšího holokaustu, v grafické úpravě Milana Nedvěda. "K tématu života poznamenaného holokaustem je vhodně zvolena forma práce s fotografiemi, texty neokázale doplňuje dobová patina a vazba s vnitřním sešitem jako by pocitově navazovala na skautské deníky," řekl předseda výtvarné poroty Jiří Karásek.

Kniha přibližuje osobnost a životní peripetie Felixe Kolmera, skauta, vězně z Terezína, Osvětimi a Friedlandu i odborníka na akustiku. Dokumentární fotograf Libor Fojtík Kolmera a jeho prostředí a aktivity v uplynulých pěti letech portrétoval. Novinářka Kateřina Mázdrová s ním vytvořila rozhovory, které pro svůj text využila Zuzana Válková, a Michaela Rozov oslovila jeho přátele. Kniha se zabývá tématem holokaustu, akustikou, ale také prostředím skautingu. Slib, jejž Felix Kolmer při nástupu do oddílu skautu dal, se stal jeho celoživotním morálním krédem. Felixi Kolmerovi bylo 3. května 100 let.

V kategoriích dětské literatury i učebnic si ocenění odneslo nakladatelství Běžíliška za knížku Karlíček a vosy s ilustracemi a grafikou Hany Šradějové a za publikaci Malí fotografové, pojednávající o principech a historii fotografie, kterou graficky zpracovala Barbora Toman Tylová a ilustracemi doplnila Nikola Logosová. Nejkrásnější knihou o výtvarném umění se stal Model 2011-2021, mapující dekádu pražské galerie Berlínskej model v knižní úpravě jejího provozovatele Richarda Bakeše.

Cenu Arna Sáňky za nejlepší studentskou práci získala Ivana Beranová za autorský knižní objekt Zvukárium. Památník národního písemnictví společně s Uměleckoprůmyslovým museem udělují každoročně též cenu mladému tvůrci do 30 let, kterou si odnáší Matěj Matouš za autorskou knihu 365POSTER. Kromě toho své ceny udělil Spolek českých bibliofilů, Unie grafického designu, Spolek českých umělců grafiků Hollar a Svaz polygrafických podnikatelů.

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku hodnotí grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih vydaných vždy za poslední kalendářní rok. Památník národního písemnictví organizuje soutěž pravidelně od roku 1965.

 

Právě se děje

Další zprávy