Nedokončené romány Terryho Pratchetta zničil parní válec

ČTK ČTK, Guardian
30. 8. 2017 10:35
Nedokončené romány britského spisovatele Terryho Pratchetta, který se proslavil zejména knihami ze série Úžasná Zeměplocha a zemřel v březnu 2015, se na veřejnost už nikdy nedostanou. Na přání samotného autora fantasy literatury pevný disk, na kterém byla díla nahraná, minulý týden zničil parní válec. 
Terry Pratchett.
Terry Pratchett. | Foto: ČTK

Pevný disk z počítače Terryho Pratchetta zničil historický parní válec pojmenovaný Lord Jericho krátce před otevřením výstavy o životě a díle spisovatele. 

Zničení nedokončených děl bylo Pratchettovým přáním. Podle autorova přítele, spisovatele Neila Gaimana, chtěl, aby se vše, na čem před smrtí pracoval, "vzalo spolu s jeho počítačem ven, dalo doprostřed silnice a aby to všechno rozjezdil parní válec".

Minulý pátek přání vyplnil správce Pratchettovy pozůstalosti Rob Wilkins. "Chystám se splnit svou povinnost vůči Terrymu," uvedl na Twitteru a text doplnil fotografií pevného disku z počítače a parního válce.

Následující obrázek, který se na Pratchettově oficiálním účtu objevil, už ukazoval zničený disk. Počítačová součástka se podle Wilkinse v září objeví na chystané výstavě o Pratchettovi v muzeu v anglickém Salisbury.

Terry Pratchett podlehl v březnu 2015 boji s Alzheimerovou nemocí. Během života napsal sedm desítek románů a v 90. letech byl nejúspěšnějším britským autorem. Na celém světě prodal na 85 milionů svých knih ve 37 jazycích včetně češtiny.

V roce 2011 navštívil Prahu, aby zhlédl derniéru představení Maškaráda, kterou Divadlo v Dlouhé nastudovalo podle jedné z jeho knih. Dva z jeho románů vyšly posmrtně, Pastýřská koruna letos také v češtině.

 

Právě se děje

Další zprávy