Národní galerie začíná spolupráci s drážďanskou sbírkou. Ve vlaku na cestě do Německa a zpět

Kultura Kultura
17. 10. 2017 7:00
Poznejte podrobněji německé výtvarné umění, láká Národní galerie. V rámci nové spolupráce se Státní uměleckou sbírkou Drážďany vymyslela projekt Vlak kultury. Přímo mezi cestujícími ve vagonu budou spisovatelé o víkendu číst ze svých nových knih a výtvarníci tam odprezentují své projekty. Podle ředitele Národní galerie Jiřího Fajta akce umožní vznik nových osobních kontaktů a nabídne prostor pro přeshraniční dialog. Lístek do Vlaku kultury v daný víkend zároveň poslouží jako vstupenka do jednotlivých sbírek v cílovém městě.
Jízdenka na Vlak kultury platí o daném víkendu jako vstupenka do NG v Praze či Státních uměleckých sbírek v Drážďanech dle směru cesty. Tedy i na výstavu Václava Hollara ve Schwarzenberském paláci.
Jízdenka na Vlak kultury platí o daném víkendu jako vstupenka do NG v Praze či Státních uměleckých sbírek v Drážďanech dle směru cesty. Tedy i na výstavu Václava Hollara ve Schwarzenberském paláci. | Foto: Národní galerie

Během čtyř listopadových a prosincových víkendů budou mít cestující na trase Praha - Drážďany a zpět možnost lépe poznávat kulturu obou sousedních zemí.

Zahajovací jízda projektu nazvaného Vlak kultury Praha - Dresden proběhne 4. listopadu, kdy z Dráždan vyrazí spisovatel Durs Grünbein, jenž bude mít na cestu zabalenu novou sbírku básní Zündkerzen a autobiografickou knihu Die Jahre im Zoo (Léta v zoo).

Držitel Ceny Georga Büchnera pak 6. listopadu bude číst ze svých děl v pražském Goethe Institutu.

Druhá cesta ve směru z Drážďan do Prahy se uskuteční se zpěvačkou, textařkou, herečkou a umělkyní Annou Mateur, která je držitelkou Německé ceny malého umění. Ve vlaku se objeví jako "Orakelmateur", aby interaktivně pracovala se svým publikem. Datum jízdy galerie oznámí záhy.

Česko bude reprezentovat Zábranský či Šedá

2. prosince vyjede z Prahy výtvarnice Kateřina Šedá, mezinárodně proslulá sociálně angažovanými akcemi, při nichž často zaměstnává až stovky lidí, kteří do té doby k umění neměli žádnou užší vazbu.

Nepojede však ve speciálním vagonu jako její předchůdce, ale její umělecký projekt proběhne ve vagonech přímo mezi cestujícími.

Další prosincový víkend budou ve Vlaku kultury předčítat ze svých nových románů David Zábranský a Jakuba Katalpa.

Zábranský představí knihu Za Alpami; o Němci, který šel s dobou, a Katalpa, autorka románu Němci, přečte ukázky ze své novinky Doupě. Posledního umělce zveřejní galerie jako překvapení v průběhu projektu.

Jízdenka na Vlak kultury zároveň platí o daném víkendu jako vstupenka do Národní galerie v Praze či Státních uměleckých sbírek v Drážďanech dle směru cesty. 

 

Právě se děje

Další zprávy