Národní divadlo poprvé v Česku uvede operu Billy Budd. Vypráví krutý příběh z napoleonských válek

ČTK ČTK
11. 1. 2018 10:38
První premiérou Opery Národního divadla v novém roce bude 18. ledna Billy Budd od Benjamina Brittena. V České republice se dílo o nevinnosti i potlačované sexualitě, napsané dle stejnojmenného románu Hermana Melvilla, hraje poprvé. Režie se ujal Daniel Špinar, kapitána Vereho zazpívá Štefan Margita.
Zkouška opery Billy Budd.
Zkouška opery Billy Budd. | Foto: Národní divadlo

Opera Billy Budd, která obsahuje pouze mužské charaktery, patří k vrcholným hudebně-dramatickým dílům 20. století. Vypráví příběh, jenž se odehrál na britské válečné lodi během napoleonských válek. Národní divadlo operu uvede v české premiéře. 

Chlapec Billy se v představení stane předmětem nenávisti sadistického manipulátora, zbrojmistra Claggarta, který Billyho falešně obviní z podněcování ke vzpouře. Chlapec svého trýznitele neúmyslně zabije a je odsouzen k smrti. Kapitán Vere stojí před rozhodnutím, zda udělit milost nevinnému, nebo dodržet válečný zákon.

Režie opery se ujal Daniel Špinar, titulní roli ztvární americký barytonista Christopher Bolduc. Jako Claggart se představí izraelský basbarytonista Gidon Saks. V opeře bude zpívat i Štefan Margita, vystoupí v roli Kapitána Vereho.

Orchestr a Sbor Státní opery má řídit Christopher Ward, jenž mimo jiné působí jako šéfdirigent Sárského státního divadla v Saarbrückenu. Billyho Budda považuje za  "velkolepé mistrovské dílo, vyzařující obrovskou energii a sílu".

Naše pojetí bude výtvarnější

Režisér Daniel Špinar řekl, že operu pojímá snově a lehce surrealisticky. "Ačkoliv se jedná o příběh ve válečných časech, hudba je to dost křehká. A to chci podpořit. Naše pojetí by také mělo být výtvarnější, než se běžně dělá." 

Zatímco barytonista Bolduc bude v titulní roli Billyho Budda debutovat, Gidon "Claggart" Saks má s touto operou řadu zkušeností. Poprvé ji nastudoval v roce 1991 pro Skotskou operu. Dvakrát se podílel i na její nahrávce, za tu pod taktovkou Daniela Hardinga získal cenu Grammy.

Premiéru opery Billy Budd dirigoval sám autor Benjamin Britten v Londýně 1. prosince 1951. Roli Kapitána Vereho zpíval Brittenův životní partner, tenorista Peter Pears.

 

Právě se děje

Další zprávy