Národní divadlo chystá 19 premiér. Zdramatizuje Topola i Hakla, Baryšnikova představí jako herce

Hana Slívová Hana Slívová
14. 2. 2018 19:17
Národní divadlo si pro nadcházející 136. sezonu připravilo 19 premiér, z nichž osm uvede činohra. Divadlo se také napříč scénami zaměří na osmičkový rok, například Laterna magika oslavu výročí založení republiky spojí s šedesátinami souboru. Připraví též rodinný projekt inspirovaný Zahradou Jiřího Trnky.
Historická budova Národního divadla.
Historická budova Národního divadla. | Foto: Národní divadlo

Ve vytyčené linii, kdy pracuje primárně s českým kontextem a zapojuje zajímavé tuzemské tvůrce mezi 30 a 40 lety, bude pokračovat činohra Národního divadla. V plánu na sezonu 2018/2019 má osm premiér. 

Režisér a člen improvizačního divadla Vosto5 Jiří Havelka, jenž předloni pro Novou scénu připravil inscenaci Experiment myší ráj, chystá v rámci oslav výročí vzniku Československa adaptaci někdejšího hitu, hry Plukovník Švec od Rudolfa Medka. Představení má připomenout slavné i neslavné okamžiky ve zdejších dějinách. 

I režisérka Petra Tejnorová patří do mladé generace, pro letošní rok na Nové scéně připravila Proslov k národu, což je autorská koláž z textů italského dramatika a režiséra Ascenia Celestiniho. 

Zatímco pro Stavovské divadlo režíruje Jan Mikulášek pod názvem Kouzelná země adaptaci v pořadí třetího románu Jáchyma Topola Noční práce, pro Novou scénu svou povídku Návštěva přepracoval další špičkový současný spisovatel Emil Hakl. Bude to jeho divadelní debut.

"Jedná se o představení, kde se u dobře propečené kachny řeší chlapské věci. Událostní háv, který překročí tradiční kukátkový koncept, bude mít v rukou režisér Jan Frič," říká umělecký šéf činohry Daniel Špinar, podle kterého je dramatizace románů aktuálním režijním trendem. 

Režisér Frič se chystá ještě na Moliérova Misantropa. Hru o muži, který pohrdá přetvářkou, ale zamiluje se do ženy, jež tento nešvar ztělesňuje, vnímají tvůrci jako stále aktuální klasiku. Uvedou ji ve Stavovském divadle.

Národní divadlo loni a letos

  • Všechny soubory na letošní 136. sezónu připravují 19 premiér, na repertoáru zůstane pět desítek inscenací. 
  • Loni se na představení vlastních souborů na domácích scénách prodalo 513 503 vstupenek, průměrná návštěvnost byla necelých 76 %
  • Rozpočet divadla tvoří státní dotace, která v roce 2016 činila 710,5 milionu korun, loni 742 miliony a na letošní rok má divadlo schváleno 806 milionů včetně navýšení platů. Vlastní výnosy divadla poskládají částku, která je přibližně polovinou státní dotace.

Premiéry činohry pro sezónu 2018/2019

  • Kytice (režie SKUTR, historická budova) - 28. 2. a 1. 3. 2019
  • Kouzelná země (režie Jan Mikulášek, Stavovské divadlo) - 14. a 15. 2. 2019
  • Netrpělivost srdce (režie Daniel Špinar, Stavovské divadlo) - 8. a 9. 11. 2018
  • Misantrop (režie Jan Frič, Stavovské divadlo) - 23. a 24. 5. 2019
  • Plukovník Švec (režie Jiří Havelka, Nová scéna) - 25. a 26. 10. 2018
  • Za krásu (režie Daniel Špinar, Nová scéna) - 14. a 15. 3. 2019
  • Návštěva (režie Jan Frič, Nová scéna) - 22. a 23. 11. 2018
  • Proslov k národu (režie Petra Tejnorová, Nová scéna) - 6. a 7. 6. 2019

Poprvé se v Národním divadle bude hrát Kytice Karla Jaromíra Erbena. Aktualizační prvky více než 150 let staré sbírce balad dodá režisérské duo SKUTR Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. 

Sám šéf činohry Daniel Špinar zrežíruje dvě představení, vlastní adaptaci románu Stefana Zweiga Netrpělivost srdce o psychologii lidského jednání v mezních životních situacích a o tom, že neumět říkat "ne" člověka dovede do pekel, a poctu režisérovi Karlu Hugovi Hilarovi, který žil v letech 1885 až 1935. Hra pojmenovaná Za krásu parafrázuje Hilarovo přesvědčení, že divadlo má být krása a za krásu se musí bojovat. 

Špinar při středečním představení programu upozornil i na druhý ročník festivalu Pražské křižovatky, věnovaného odkazu Václava Havla. Na přelomu září a října bude hlavní hvězdou tanečník Michail Baryšnikov, který se zde představí jako činoherec s jevištní adaptací básní svého přítele Josifa Brodského. 

Multimediální scéna Laterna magika na prosinec připravila projekt pro celou rodinu, který inspirovala Zahrada Jiřího Trnky. Inscenační tým a tanečníci v něm budou vzpomínat na zahrady svého dětství.

"Trnkova Zahrada má obrovské kouzlo, poezii a humor. Pracovat budeme s moderní choreografií, loutkami, černým divadlem, filmovými animovanými projekcemi a mappingem. Náš tým navíc rozšíříme o režiséra Lukáše Trpišovského a mladé výtvarníky," říká vedoucí souboru Pavel Knolle.  Premiérou oslaví sto let od založení republiky a také 60 od vzniku Laterny magiky. 

Balet Národního divadla

  • Kylián. Český choreograf Jiří Kylián vybral čtyři svá díla - Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort a Šest tanců -, kterými baletní soubor uctí 100. výročí založení Československa. Premiéra: 11. 10. 2018
  • Labutí jezero. Národní divadlo dosud uvedlo 12 adaptací, tato je věnovaná choreografovi Johnu Crankovi. Premiéra: 28. 3. 2019
  • Proces. Klasika Franze Kafky v choreografii Itala Maura Bigonzettiho. Česká premiéra: 13. 6. 2019

Opera Národního divadla

  • Libuše. V podobě pro rok 2018 ji nastudoval Jaroslav Kyzlink v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana. Premiéra: 14. a 16. 9. 2018, Opera ND. 
  • Fidelio. Beethovenův kus se souborem Státní opery chystají režisérka Vera Nemirová a dirigent Andreas Sebastian Weiser. Premiéra: 22. a 23. 9. 2018, Stavovské divadlo
  • Jonny Spielt Auf (Jonny vyhrává). Do Prahy se po 80 letech vrací pseudojazzová opera Ernsta Krenka. Premiéra: 24. a 26. 1. 2019, historická budova
  • Dopisy, hádanky a příkazy + Klasika. Dvě aktovky od Michaela Nymana a Stevena Stuckyho vyrovnávající se s dílem W. A. Mozarta. Režie: Alice Nellis, premiéra: 4. a 7. 4. 2019, Stavovské divadlo
  • Tramvestie. Petr Wajsar zhudebnil básnickou sbírku Pavla Novotného, která vznikla přepisem nahrávek rozhovorů v tramvaji mezi Libercem a Jabloncem. Premiéra: 18. 4. 2019, Nová scéna
  • Láska ke třem pomerančům. 100 let od vzniku díla Sergeje Prokofjeva slaví režisér Radim Vizváry. Premiéra: 16. a 19. 5. 2019, historická budova
  • Dalibor. Opera Bedřicha Smetany, která poprvé zazněla 16. 5. 1868 při položení základního kamene ND. Nastudovali ji režisér Jiří Nekvasil a dirigent Jaroslav Kyzlink. Premiéra: 27. 6. 2019, historická budova, a 4. 7, Smetanova Litomyšl. 
 

Právě se děje

Další zprávy