Úspěch pro Marhoula: Nabarvené ptáče v Benátkách získalo ocenění od studentské poroty

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 9. 2019 18:03
Snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, který soutěží na festivalu v Benátkách, v pátek získal ocenění Film pro UNICEF (Cinema for UNICEF) od studentské poroty. Cena bývá udělována snímku, jenž nejlépe vyjádří boj za práva dětí. Příběh malého chlapce procházejícího hrůzami druhé světové války, který se setkává s lidskou krutostí a bezohledností, je mezi 21 uchazeči o hlavní cenu Zlatého lva. Vítěz bude znám v sobotu večer.
Foto: Jan Dobrovský

Tvůrci snímku natočeného podle stejnojmenného románu Jerzyho Kosińského převzali ocenění na slavnostním ceremoniálu v hotelu Excelsior na benátském ostrově Lido.

Předání se zúčastnili mimo jiné nový italský ministr pro mládež a sport Vincenzo Spadafora, generální ředitel Benátského filmového festivalu Alberto Barbera a předseda pobočky UNICEF v Itálii Francesco Samengo.

"Cena je fantastická ve dvou ohledech. První je, že jsem ji obdržel od mladých lidí. To je pro mě skvělá zpráva, že jsou to mladí lidé tímto způsobem schopni ocenit," řekl režisér Václav Marhoul.

"Druhý fantastická věc na tom je, že ta cena je vlastně za ochranu práv dětí. A někteří kritici píší, že ten film je jenom o brutalitě a násilí, ale ti mladí lidé v tom viděli přesně to, s čím jsem do toho šel, tu naději, světlo a humanitu. Takže vlastně vytvořili protiváhu názoru některých lidí," dodal.

Loni cenu Film pro UNICEF dostal dvouhodinový dokument italského režiséra Roberta Minerviniho nazvaný Co uděláš, až svět vzplane?. Vyprávěl o sourozencích z černošské komunity na jihu USA.

V koprodukčním snímku Nabarvené ptáče se vedle známého švédského herce Stellana Skarsgarda objevují mezinárodní hvězdy jako Harvey Keitel, Udo Kier nebo Julian Sands. Za kamerou stál Marhoulův dlouholetý spolupracovník, držitel sedmi Českých lvů Vladimír Smutný.

Bestseller Nabarvené ptáče amerického spisovatele polského původu Jerzyho Kosińského je kniha, kterou pro její depresivní vyznění mnoho lidí odkládá před dočtením.

Marhoul, jenž má osobně z knihy pocit "světýlka naděje v temném tunelu", se od drsného příběhu trochu odchýlil. Zahraniční kritiky si všímají především krutosti, kterou je film prosycen. Někteří novináři v Benátkách po opakovaných násilných scénách z projekce odešli a recenzenti konstatují, že snímek zřejmě nikoho nenechá chladným.

Podle Radima Fialy, který ve filmu ztvárnil kozáckého vůdce Cossacka, může představitel hlavní role Petr Kotlár aspirovat na cenu za herecký výkon.

Hlavní ocenění pořadatelé 76. ročníku benátského festivalu udělí tuto sobotu večer. Nabarvené ptáče se zanedlouho představí i na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde bude mít první projekci 9. září. V Torontu o vítězích nebude rozhodovat porota, ale diváci.

Film má vzbudit potřebu nebýt lhostejný, děti v konfliktech stále umírají, zamiloval jsem se do poselství knihy, říká režisér Václav Marhoul | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy