Další úspěch Nabarveného ptáčete. V Chicagu film získal ocenění za kameru

ČTK ČTK
29. 10. 2019 18:49
Kameraman Vladimír Smutný obdržel na festivalu v Chicagu ocenění za to, jak natočil Nabarvené ptáče. Snímek režiséra a producenta Václava Marhoula také čerstvě získal amerického distributora, bude jím společnost IFC Films.
Režisér snímku Václav Marhoul a kameraman Vladimír Smutný.
Režisér snímku Václav Marhoul a kameraman Vladimír Smutný. | Foto: ČTK

Václav Marhoul dál objíždí festivaly po světě. Do začátku příštího roku ho čeká klání o nominaci na cenu Zlatý glóbus i nominaci na cenu za nejlepší zahraniční film udílenou na amerických Oscarech.

Nabarvené ptáče, jeho dlouho připravovaný autorský snímek podle bestsellerové knihy polského spisovatele žijícího v USA Jerzyho Kosińského, měl světovou premiéru v hlavní soutěži na festivalu v Benátkách, uveden byl také na přehlídce v Torontu.

Pozvání již producentům přišlo z festivalů ve Velké Británii, Lucembursku, Turecku, Německu, Polsku, Brazílii, Japonsku, Řecku, Irsku, Španělsku, na Ukrajině či v Egyptě, Bělorusku nebo Indii.

V českých kinech je Nabarvené ptáče od 12. září, vidělo ho do dnešního dne 89 tisíc diváků.

Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zabývající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Přestože kniha od svého vydání v roce 1965 způsobovala a stále způsobuje kontroverze, dostalo se jí světového ohlasu i prestižních cen.

Film i kniha vyprávějí příběh malého chlapce, kterého v prvních týdnech druhé světové války rodiče z velkého města ve východní Evropě posílají do zdánlivého bezpečí vzdálené vesnice. Za okupace a ve válečném zmatku, kdy dochází k neustálým přesunům obyvatelstva, však ztrácí spojení s člověkem, který jejich dítěti našel prozatímní domov. Mezitím chlapcova pěstounka umírá a dítě je nuceno putovat samo od vesnice k vesnici. Někdy mu lidé poskytnou přístřeší, jindy ho odeženou.

Kameraman Vladimír Smutný natočil Nabarvené ptáče na černobílý pětatřicetimilimetrový negativ ve formátu Cinemascope. Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár, objevili mezinárodní herci v čele s hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgard či Udo Kier.

Autor předlohy Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal z vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté, ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti.

Video: Václav Marhoul o Nabarveném ptáčeti

Film má vzbudit potřebu nebýt lhostejný, děti v konfliktech stále umírají, zamiloval jsem se do poselství knihy, říká režisér Václav Marhoul | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy