Na živou kulturu půjde o 250 milionů víc. Na podporu divadel, orchestrů i festivalů

ČTK ČTK
15. 10. 2019 15:44
Ministerstvo kultury získá příští rok 250 milionů korun navíc na živé umění z peněz, které se podařilo ušetřit v letošním rozpočtu. Z toho 100 milionů půjde na podporu festivalů jako je Smetanova Litomyšl či Pfestivaly. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Ministr kultury Lubomír Zaorálek.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek. | Foto: ČSSD

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ocenil, že se podařilo jednání se Schillerovou otevřít i přesto, že do vlády nastoupil až koncem srpna, kdy byla jednání o rozpočtu ministerstev prakticky uzavřená.

Schillerová řekla, že zohlednila analýzy, které jí Zaorálek předložil. Peníze na příští rok se naleznou v letošním rozpočtu, protože se podle ní dobře vyvíjí obsluha státního dluhu. "Měli jsme na to několik schůzek, které jsme si odehráli bez médií, čehož si cením," konstatovala.

Zaorálek vyzdvihl, že Schillerová přistoupila na jeho argumentaci, že uvedená oblast další peníze potřebuje. "Ministryně mohla pokrčit rameny a říci, že do tohoto vlaku jsem nastoupil pozdě. A byla by to vlastně pravda," prohlásil. Sto padesát milionů bude směřovat na podporu oblastních divadel či orchestrů, dodal. "Těch 100 milionů, pod tím se skrývají nejrůznější festivaly jako Smetanova Litomyšl či Pražské jaro," uvedl.

Zaorálek po svém nástupu do vlády kritizoval peníze určené pro živé umění, hovořil v té souvislosti o neúnosné situaci. "Kdybych zůstal u těch peněz, které jsem měl, to bych v podstatě měl holý zadek a šel bych hodit šipku do Vltavy někde u Národního divadla. Teď je možné se bavit o tom, že podpoříme věci, u kterých jsem přesvědčen, že si podporu zaslouží," řekl novinářům.

Letos výdaje ministerstva kultury činí asi 14,78 miliardy korun. V příštím roce by to podle návrhu zákona o rozpočtu mělo být přibližně 15,05 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy