Na pražském Festivalu krátkých filmů uspěl snímek ze Sundance i film o vztahu Čechů a Vietnamců

ČTK ČTK
21. 1. 2018 20:30
Nejlepším titulem soutěže zaměřené na domácí krátkometrážní tvorbu se stala slovensko-česká Atlantida, 2003 v režii Michala Blaška. Film je také nominovaný na Českého lva za nejlepší studentský snímek roku 2017.
Vítězný japonský film A tak jsme daly zlaté rybky do bazénu.
Vítězný japonský film A tak jsme daly zlaté rybky do bazénu. | Foto: Pragueshorts.com

Hlavní cenu Mezinárodního festivalu krátkých filmů Praha získal japonský snímek o bláznivém nápadu čtyř patnáctiletých dívek zvaný A tak jsme daly zlaté rybky do bazénu.

Porota ocenila, že "sebereflexivním, vtipným a chytrým způsobem zachycuje život teenagerů v postmileniálním městě západního světa". Film jako svůj debut natočil třiatřicetiletý Makoto Nagahisa, zvítězil s ním i na prestižním festivalu Sundance.

Nejlepším titulem soutěže zaměřené na domácí krátkometrážní tvorbu se stala slovensko-česká Atlantida, 2003 v režii Michala Blaška. O nepohodlných pravdách vypráví podle poroty způsobem, který "jde přímo k jádru přetrvávajícího nelidského konání". Film vznikl jako bakalářská práce na FAMU a je také nominovaný na Českého lva za nejlepší studentský snímek. 

Národní porota se rozhodla udělit i Zvláštní uznání filmu Dužana Duonga s názvem Bo Hai o vztahu starší generace v Česku usazených Vietnamců s jejich dětmi. Snímek zaujal už na loňském Famufestu

V konkurenci dvou desítek titulů ze šestnácti zemí dostal Zvláštní uznání poroty francouzský film Ať žije císař! režisérky a scenáristky Aude Léy Rapinové. Na pozadí nejznámějšího příběhu o Napoleonově porážce u Waterloo inscenuje tuto bitvu mezi mužem a ženou jako "hru manipulace, předstírání, ovládání a odlišných očekávání".

Zvláštní uznání porota udělila i devatenáctiminutovému snímku Miranda a Ferdinand. Režíroval ho francouzský režisér Antoine Giorgini.

Cenu diváků si letos odnesl belgický režisér Peter Ghesquière za snímek Naruby, který vtipnou formou poodhaluje svět lidí s Downovým syndromem.

Festival pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se konal potřinácté. Od 17. ledna uvedl v kinech Světozor a Pilotů v 16 sekcích přes 100 krátkých filmů ze tří desítek zemí. Obě hlavní ceny byly spojeny s finanční odměnou 2 tisíce eur, což je asi 51 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy