Na Oscara to nevidím, říká scenáristka Dětí noci

kul
14. 7. 2008 14:31
On-line rozhovor s Irenou Hejdovou
Martha Issová a Irena Hejdová
Martha Issová a Irena Hejdová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Filmová redaktorka Aktuálně.cz Irena Hejdová byla letos na karlovarském festivalu v dvojjediné roli. Psala svůj blog a referovala jen o nesoutěžních filmech.

To vše z prostého důvodu - v hlavní soutěži boje o Křišťálový globus byly Děti noci, první film natočený podle jejího scénáře.  

Snímek, jehož režie se ujala Michaela Pavlátová, nakonec opanoval herecké kategorie: cenu získala Martha Issová i Jiří Mádl.

Právě angažování Mádla jí někteří čtenáři v on-line rozhovoru vyčítali. "Když jsem ho ale viděla na castingu, tak jsem věděla, že je pro tu roli prostě nejlepší," bránila scenáristka mladého herce.

Jakých dalších úspěchů by chtěla autorka dosáhnout? Nelákal by ji třeba Oscar? "Tak na Oscara to opravdu nevidím," přiznala. "Byla bych ráda za Českého lva, někdy do budoucna třeba."

Řeč přišla i na karlovarský filmový festival. "Jsem spokojená s festivalovou dramaturgií i s organizací. Letos jsem byla v Cannes a po té zkušenosti musím ocenit i tu tolikrát mediálně propíranou přívětivou atmosféru Varů."

Irena Hejdová to od čtenářů "schytala" i za své - dle některých nesmyslné - recenze. "Otravovat se svými recenzemi budu i nadále, nebojte," vzkázala jim.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:29Autor: Anna Nováková

Otázka: Dobrý den slečno,
chci se zeptat, jestli po tak velkém úspěchu ještě stále budete v A.cz otravovat se svýma nesmyslnýma recenzema a zda se vám stále ještě nezdá jako konflikt zájmů, že píšete o českém filmu.

Irena Hejdová: Má nejdražší věčná obdivovatelko A.N.! Otravovat se svými recenzemi budu i nadále, nebojte. Předpokládám, že vy už jim asi na chuť nepřijdete, doporučuju v tom případě je nečíst. Za konflikt zájmů psaní o českém filmu nepovažuju - myslím, že mám dostatek soudnosti, abych oddělila filmové recenzování od konkurenčního boje. I když zrovna vy si to asi nemyslíte :)

Odpovězeno: 14. 07. | 11:33Autor: Anna Nováková

Otázka: Ještě si dovolím jednu otázku. Viděla jste ve Varech nějaké filmy z hlavní soutěže, mimo toho svého? Říká se, že to byla za poslední hodně dlouhou dobu nejslabší soutěž, co vy na to?

Irena Hejdová: Kvůli jiným povinnostem jsem ze soutěže viděla krom Dětí noci jen maďarské Pátrání a americkou Kytaru (před festivalem ještě Karamazovy). Takže o celkové skladbě soutěže nemohu soudit nic. Pátrání se mi líbilo, Karamazovým přeju čestné uznání a v názoru na Kytaru se shoduju s většinou recenzentů.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:34Autor: Lenka Stará

Otázka: Dobrý den, paní Hejdová, zajímalo by mě, kde berete náměty na ty scénáře... je to autobiografické?

Irena Hejdová: Milá Lenko, autobiografické nejsou, ani autoterapeutické. Určitě v nich vycházím ze svých pocitů a zážitků, ale spíš je tak přetavuju.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:36Autor: abi

Otázka: Ahoj Ireno, tak co chystáš dalšího??????

Irena Hejdová: Ahoj Abi, začátkem příštího roku by se měl natáčet můj scénář Nohama nahoru, tak teď pracujeme na další verzi. Také píšu další verzi takového lehce bizarního 3D filmu, ale to asi bude trvat ještě dlouho, než vznikne.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:38Autor: Alois Bouřňák

Otázka: Dobrý den paní Irenko,Vaše rezence se mi moc libí, zdá se, že jste opravdu šikovná a navíc moc pěkná slečna. Mám dotaz: nechtěla by jste si v nějakém filmu také zahrát?

Irena Hejdová: Milý Aloisi, hráli jsme si se spolužáky vzájemně v komparzech a epizodních rolích různých školních filmů a v Dětech noci mám několikavteřinovou "roli" dívky u baru - dokonce tam myslím řeknu "díky", takže je to i role mluvená. Jinak díky za přízeň IH :)

Odpovězeno: 14. 07. | 11:40Autor: gung-ho

Otázka: neni skoda, ze se v mediich pise hlavne o souteznich filmech a celebritach, kdy se vsichni shodnou ze skvele kousky jsou mimo soutez?

Irena Hejdová: Pravda je, že většina médií referuje spíše o tom, kde se zas opila nějaká miss než o filmech - to je ale asi obecnější problém bulvarizace českých médií. Hlavní soutěž festivalu by měla být v médiích reflektována už proto, že to je jeho hlavní, tedy nejprestižnější sekce. I když já si letos užívala právě to, že jsem konečně stíhala i filmy mimo soutěž a byla jsem z nich často nadšená. Třeba z ruské Rusalky nebo z dokumentu René a z I´m Not There.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:42Autor: Jarda Měrtl

Otázka: Dobrý den, jak jste byla spokojená s přijetím publika vašeho filmu? Já osobně myslím, že jste udělali opravdu dobrý film.. Jen tak dál

Irena Hejdová: Milý Jardo, díky. Byla jsem spokojená velmi - už jen z toho pocitu sedět v sále na premiéře filmu podle svého scénáře a vnímat, jak publikum reaguje. A reagovalo podle mých představ, a to závěrečné ocenění pro Marthu a Jirku už bylo jen takovou třešinkou na dortu.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:43Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, stanovila jste si nějakou metu, kterou byste chtěla dosáhnout? Je Vašim snem například Oscar?

Irena Hejdová: Milý Pavle, tak na Oscara to opravdu nevidím... :) Byla bych ráda za Českého lva, někdy do budoucna třeba...:)

Odpovězeno: 14. 07. | 11:45Autor: Dr.No

Otázka: Děti noci podobně jako řada současných filmů nemají žádný příběh, je to slet obrazů a dialogů. Myslíte, že se příběhy vyčerpaly nebo jste jako scénáristka prostě žádný nevymyslela?

Irena Hejdová: Ten scénář a i film podle něj je podle mě hodně postavený na atmosféře. Vypráví o letargii - jednu dobu se i jmenoval Letargie - takže to potlačení příběhu je dáno spíše tím tématem. Jinak příběhy mě ale baví velmi, počkejte si na Nohama nahoru...:)

Odpovězeno: 14. 07. | 11:47Autor: tragéd

Otázka: Jak jste skousla to, že v tom filmu hraje Mádl? Vždyť to je tragéd.......

Irena Hejdová: Jirku jsem také znala jen z teenagerských komedií. Když jsem ho ale viděla na castingu, tak jsem věděla, že je pro tu roli prostě nejlepší. On je opravdu hrozně talentovaný herec, s podobně minimalistickým projevem jako Martha a v té roli si nikoho lepšího nedovedu představit, Křišťálový globus pro něj je toho důkazem :)

Odpovězeno: 14. 07. | 11:50Autor: petr

Otázka: dobry den, tak je to tedy podle vas s tou svetovosti festivalu? chapu, ze se vam jako soutezici odpovida tezko, ale zkuste to jako novinarka. Prjde mi zvalstni, ze se o nem pise jen v superlativech - ze vsichni novinari jako by s prijezdem do Varu zapomneli, co je jejich prace.

Irena Hejdová: Milý Petře, já vycházím z toho že Vary jsou festival kategorie A. Takových je na světě jen dvanáct - a v tomto ohledu jsou prostě Vary opravdu nejvýznamnější přehlídkou v zemích střední a východní Evropy. A myslím, že se o něm nepíše jen v superlativech, řeší se neustále třeba ten problém nedostatečné kapacity (i když ten mají nejspíš i všechny další podobně velké přehlídky).

Odpovězeno: 14. 07. | 11:54Autor: Blixa

Otázka: Dobrý den, slečno Sluníčková :c)
Chci se jen zeptat, jak jste spokojená s výslednou podobou Vašeho scénáře? Liší se v něčem film a Vaše původní představa o něm? A pracujete na něčem dalším? Jinak přeji stále hodně optimismu a co nejpevnější brnění proti urýpaným škarohlídům...

Irena Hejdová: Milý Blixo, já jsem opravdu moc ráda. Už proto, že ten film režírovala Michaela a že jsem ji díky tomu poznala. Už na škole jsem ji považovala za jednoho z nejlepších českých režisérů, takže to, že scénář režírovala ona, je pro mě splněný sen. Děti noci jsou první film podle mého scénáře a byla jsem zvědavá, jak to dopadne - ale mám pocit, že přesně tak, jak jsem si to představovala a že sama bych si to rozhodně lépe nenatočila - ani nevím o nikom, kdo by to dokázal lépe než ona. Jinak pracuju na scénáři "konzumní komedie" Nohama nahoru a 3D muzikálu Biofilm - je to trochu žánrový i tématický posun od Dětí noci, ale to mne právě baví.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:55Autor: Dan Bareš

Otázka: Prosím, kdo vlastně přepadl Ofku v tom nonstopu?

Irena Hejdová: A je to tak důležité? Budu radši, když si to budete vykládat po svém, je to úmyslně zamlžené a (skoro) každý výklad je tak možný...

Odpovězeno: 14. 07. | 11:55Autor: Lydie

Otázka: Dobry den, rada bych se zeptala, ve svem karlovarskem blogu jste casto psala o sve sestre. Neni ona to Katerina Hejdova z iDnesu? Berete se jako konkurentky, nebo vam to sourozenecky vztah nijak nekazi?

Irena Hejdová: S Kateřinou Hejdovou z idnes nejsme v žádném příbuzenském vztahu. Moje sestra je velmi šikovná architektka, takže si naštěstí nekonkurujeme.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:57Autor: Richard

Otázka: Dobrý den,

ve svých recenzích často a téměř s oblibou tepete nešvary českých filmových tvůrců. Poučila jste se při tvorbě scénáře z jejich "chyb"?

Irena Hejdová: Milý Richarde, to je hezká otázka. Myslím, že z cizích chyb se moc poučit nedá a mně by to při psaní scénářů ani moc nešlo. Psaní je pro mě intuitivní proces, při kterém jdou nějaká má chtění, co bych do scénáře chtěla dostat, trochu mimo mě.

Odpovězeno: 14. 07. | 11:59Autor: Ariana

Otázka: Dobrý den Ireno, právě jsem shlédla film Bathory, výprava a kostýmy fantastické, ale z děje jsem zklamaná. Jak se líbil Vám?

Irena Hejdová: Milá Ariano, líbil se mi tak, jak jsem napsala v recenzi - http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=609894. Původně jsem se bála, že to bude hrozný průšvih, což naštěstí úplně není. I když film má své limity - třeba právě tu ukrutnou délku, přebujelý děj, postsynchrony a občas přílišné tlačení na pilu a efektaření. Ale líbili se mi hlavní představitelé kupříkladu.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:05Autor: cynik

Otázka: Reknu vam svuj nazor na vary. dobry kseft a masaz ega pro bartosku, sponzory a cesky filmovy svet - coz pani zaoralova vi a chytre vyuziva. ty dobre filmy jsou bohuzel jen vedlejsim efektem ceske upatlanosti a hrani si na pohodare. A ted vas nazor, prosim :-)

Irena Hejdová: Milý cyniku, tenhle názor je v internetových diskuzích skoro tak častý jako ten, že filmoví novináři nemají co psát recenze, když nejsou sami tvůrčí v této oblasti. O Varech jsem psala už níže, že je to opravdu největší česká, i středoevropská filmová událost. Nemám rozhodně pocit, že by byly Vary česky upatlané a sloužily jen k "Bartoškově masáži ega" - znám pár lidí, kteří na Varech pracují a vím, že ceý rok docela hodně makají, aby ten festivalový týden šlapal, jak má. Což myslím i šlape, když to porovnám třeba s organizačními zmatky LFŠ nebo nabubřelostí některých jiných českých festivalů.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:07Autor: ZJ

Otázka: Film podle Vašeho scénáře jsem sice neviděl, ale zaujal mně jeho název "Děti temnoty". Byl tento název inspirován názvem románu "Děti půlnoci" od Salmana Rushdie"? Jak se Vám líbí knihy Salmana Rushdieho?

Irena Hejdová: Milý ZJ, náš film se jmenuje Děti noci. Na festivalu shodou okolností byly k vidění i Děti temnoty, což je japonský film o dětské prostituci, který mi přišel dost příšerný. Název Děti noci není inspirován žádným jiným názvem, takže ani Dětmi půlnoci ani třeba Dětmi ráje. Knihy Salmana Rushdieho nepatří k mým nejoblíbenějším.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:08Autor: Lukas

Otázka: Ahoj,

chystate uvest deti noci i na jinych svetovych filmovych festivalech ?

Irena Hejdová: To je asi spíš otázka pro producenty, já o tomhle moc nevím. V září každopádně film vstupuje do českých kin a pak se asi uvidí.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:10Autor: Otrapa

Otázka: Zdravim slecno Hejdova, dobrej blog, kdybych vedel ze sedite hned naproti memu stolu v efku, sel bych se na Vas aspon podivat.

A tedka otazka: co takle sci-fi, psycho blabolu o vztazich snad uz bylo dost ne?

Irena Hejdová: Milý Otrapo, sci-fi mě moc neláká, ale mám doma v šuplíku moc pěkný horor. Ráda zkouším různé žánry.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:16Autor: petr podruhe

Otázka: nezlobte se, ale ted ste to ukazala sama. Za kritiku - lepe receno samostatne uvazovani - povazujete to, ze omilate stesky poradatelu o kapacite? mluvim o necem jinem, tedy ze vsichni chytili opici lasku od pani spacilove.

Irena Hejdová: Milý Petře, co se mě týče, tak mě na Varech fakt ani nenapadá něco, co bych mohla kritizovat. Jsem spokojená s festivalovou dramaturgií i s organizací. Letos jsem byla v Cannes a po té zkušenosti musím ocenit i tu tolikrát mediálně propíranou přívětivou atmosféru Varů. Ano, sponzorské znělky ČEZ mi už lezly krkem a vadí mi i to, že se na festival jezdí ukázat všechny ty zombie typu Michala Davida či nejrůznějších miss - ale s tím my nic neuděláme, tihle lidé plní stránky novin, i když nás to může štvát sebevíc. Můj pobyt na festivalu to ale nijak neovlivnilo - až na ty uječené bulvární novináře v presscentru, kteří tam blokovali počítače a pořvávali na sebe jména různých českých pseudocelebrit.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:16Autor: Tomas

Otázka: Skutecne si o sobe myslite, ze jste hvezda?

Irena Hejdová: Nemyslím, a ani by mě nic takového nenapadlo tvrdit.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:18Autor: jULIETTE

Otázka: Musím vyjádřit svůj názor a zároveň rozhořčení nad tím, že Děti Noci vyhráli tolik cen. Ten film je nezajímavý,herecké výkony herců,kteří jsou v jiných filmech lepší,jsou slabé a hlavně:proč ten název?Jestli je tohle vaše představa "dětí noci" v Praze, tak jste asi nebyla po 12 venku.

Irena Hejdová: Milá Juliette, v Praze jsem mnohokrát byla venku po půlnoci i mnohem později. Mimo jiné jsem dělala noční směny na baru, takže pár těch pražských dětí noci přece jen znám. Co se týče vašeho názoru, tak vám ho neberu, i když asi pochopíte, že se s ním neztotožňuju. :)

Odpovězeno: 14. 07. | 12:19Autor: Big Fan :-)

Otázka: Jsem Vas obdivovatel, nedate mi na sebe telefon? Rad bych Vas pozval na veceri.

Irena Hejdová: nedám :)

Odpovězeno: 14. 07. | 12:21Autor: mimi

Otázka: a oc em bdue ten film Nohama nahoru?

Irena Hejdová: Je to komedie o jedné dysfunkční rodině. Z převážné části se odehrává v nákupním centru, kde pracuje většina členů té rodiny - otec, matka, dvě dcery a syn, z jehož pohledu je ten příběh vyprávěný. Točit by se mělo na jaře, do kin by snad mohl jít za rok na podzim.

Odpovězeno: 14. 07. | 12:22Autor: pepa

Otázka: co chystate ted?

Irena Hejdová: Už jsem psala o Nohama nahoru a Biofilmu, jinak ve výhledu mám ještě úplně nový scénář. Původně jsem ho chtěla psát už v létě, i když to asi nestihnu kvůli pracovním povinnostem.

 

Právě se děje

Další zprávy