Na Karlovy Vary bude dohlížet Al Džazíra

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 6. 2007 13:30
Filmovou přehlídku znovu obšťastní Eli Roth

Praha - "Dvaačtyřicátý ročník je připraven," ohlásil na pondělní tiskové konferenci prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška. Kino Čas se dočkalo rekonstrukce a přehlídka odstartuje 29. června za účasti hlavní hvězdy - hollywoodské herečky Renée Zellwegerové, která předá cenu za celoživotní přínos Břetislavu Pojarovi.

Podle nejnovějších informací do Varů přijede i režisér nezávislých filmů Hal Hartley nebo George Hickenlooper, autor vynikajícího filmu WARHOLka o životě přítelkyně ikony pop artu.

Americký režisér Eli Roth se po roce vrátí a uvede svůj film Hostel 2 - a zaskočí za Quentina Tarantina, když představí jeho polovinu dvojfilmu Grindhouse, Auto zabiják. K silnicím a k maniakovi z videopůjčovny  patří i Monte Hellman. Producent Gaanerů a režisér přiveze svou road movie Dvouproudá asfaltka. 

Zářit má krom Zellwegerové ve Varech mladá kanadská herečka Ellen Page, známá z filmu V pasti. Další hvězdy jsou podle Bartošky ještě v jednání.

Renée Zellweger ve filmu deník Bridget Jonesové
Renée Zellweger ve filmu deník Bridget Jonesové | Foto: Aktuálně.cz

Karlovarská přehlídka podle organizátorů dál nabírá na prestiži: "Tvůrci se k nám se svými dalšími filmy vracejí, to je typické například pro Benátky či Cannes," říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová a za příklad dává třeba soutěžní snímek Náměstí Spasitele, jehož režisér Krzystof Krauze si z Varů odvezl Křišťálový globus před dvěma lety za snímek Můj Nikifor.

Celkem se v hlavní soutěži utká čtrnáct filmů. Zaoralová předesílá, že žádné ústřední téma letošní soutěž nemá: "Společným jmenovatelem je jen kvalita filmů, na všech jsme se shodli jednohlasně."

Jinak soutěž obsahuje pestrou škálu témat i žánrů. "Jsou tam psychologické studie, islandský thriller, česká melancholická komedie Vratné lahve, americká romantická komedie i australské roadmovie," vypočítává Zaoralová.

Rozhodovat o nich bude porota v čele s šéfredaktorem Variety Peterem Bartem. "Je to nejen velký filmový odborník, ale i vlivný muž. Já i mí spolupracovníci budeme mít trochu strach, co bude říkat na náš výběr soutěžních filmů," říká umělecká šéfka.

Grindhouse: Auto zabiják (Death Proof)
Grindhouse: Auto zabiják (Death Proof) | Foto: Aktuálně.cz

Za Česko v hlavní porotě zasedne David Ondříček. V dokumentární porotě usedne slovenský režisér Marko Škop, v porotě sekce Na východ od Západu mladá česká režisérka Marta Nováková, autorka filmu Marta.

Krom hlavní soutěže jsou nabité i další dvě soutěže - Na východ od Západu a soutěž dokumentů. V té se letos utkají podle dramaturga Karla Ocha i dvě české dokumentaristky - Lucie Králová se Ztracenou dovolenou a Olga Špátová s filmem o zpěvačce Radúze. V sekci Na východ od Západu Česko zastupují ceněná Sedláčkova Pravidla lži.

Zahajovacím filmem festivalu bude komedie Toma DiCillia Delirious s Stevem Buscemim a Michaelem Pittem. "Je to kvalitní, nezávislý, leč velmi zábavný film - což o všech nezávislých filmech říct nelze," říká Zaoralová.

Festival zakončí soutěžní snímek Hezké sny, který natočil bratr Gwyneth Paltrow Jake. Krom sestry do komedie o skladateli reklamních jinglů obsadil i Dannyho DeVita či Penelope Cruzovou. "Uvidíme, koho se k snímku podaří zajistit," naznačuje Zaoralová.

Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
Cannes: Rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Cannes

Z Cannes Karlovy Vary přivezou celých dvacet snímků včetně vítězného rumunského dramatu Čtyři měsíce, tři týdny, dva dny. Udělali kvůli nim sekci Otevřené oči a k vidění bude i nový Kim Ki-dukův film Dech či Schnabelův Skafandr a motýl.

Festival představí i vítězné filmy z dalších dvou evropským monstrpřehlídek, Benátek a Berlína. V rámci sekce Forum nezávislých Vary uvedou kolekci malajských snímků, přehlídku latinsko amerických filmů, a nezávislé filmy z USA i Německa.

Tradičně ve Varech proběhne panel středoevropských projektů. "V zahraničí měl loni velký ohlas, pro západní svět to má smysl," říká producent Kryštof Mucha, který se loni zúčastnil jako producent Grandhotelu.

Doprovodný program nabízí koncerty i představení Husy na provázku i sérii výstav. K charitativním projektům patří oblíbená  Kavárnu potmě nebo koncert Lucie Bílé a Guločaru pro Konto Bariéry.

To všechno pod dozorem katarské televize Al Džazíra, která se letos poprvé do Varů akreditovala.

 

Právě se děje

Další zprávy