Na karlovarský festival přijede Holmesův parťák Watson

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 6. 2010 11:10
Cenu prezidenta by měl převzít herec Jude Law
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní, 45. ročník karlovarského filmového festivalu hlásí prvního zahraničního hosta: cenu prezidenta by měl převzít britský filmový a divadelní herec Jude Law.

Festival, který se uskuteční od 2. do 10. Července, uvede snímek Talentovaný pan Ripley z roku 1999, která Lawovi vynesla britskou filmovou cenu BAFTA a první nominaci na Oscara.

O dva roky později vytvořil herec hned tři známé role: se Stevenem Spielbergem natočil film A.I. - Umělá inteligence, se Samem Mendesem  kriminální drama Road to Perdition a ve filmu Nepřítel před branami Jeana Jacquese Annauda ztvárnil ostřelovače Zajceva.

Foto: Aktuálně.cz

Role v dramatu Návrat do Cold Mountain režiséra Anthonyho Minghelly z roku 2003 mu pak přinesla druhou oscarovou nominaci. Objevil se ve filmové adaptaci slavné divadelní hry Patricka Marbera Na dotek v režiii Mikea Nicholse či ve snímku Moje borůvkové noci, který v roce 2007 natočil Wong Kar-wai.

Law by jedním z herců, kteří nahradili zemřelého Heathe Ledgera v mysteriózním snímku Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse, loni pak natočil s Guyem Ritchie novou verzi Sherlocka Holmese: Robert Downey Jr. tu ztvárnil legendárního detektiva jako podivínského neurotika a Jude Law doktora Watsona jako štíhlého akceschopného muže a válečného veterána, nikoli kulatého někňubu.

Jude Law je ceněn pro svou divadelní práci na broadway i v Londýně, už na začátku kariéry dostal Cenu Laurence Oliviera pro nejslibnější mladý talent.

Foto: archiv

Přelom ve filmové kariéře přišel v roce 1997: po menších či nezávislých filmech přišel snímek Wilde režiséra Briana Gilberta, který se hrál v Karlových Varech v roce 1998, krimidrama Půlnoc v zahradě dobra a zla Clinta Eastwooda a sci-fi Gattaca (režie Andrew Niccol).

Z českých osobností uvítá festival Juraje Herze, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii, a dokumentaristu Karla Vachka, jemuž uvede kompletní retrospektivu. Od děl z 60. let (Moravská Hellas, Spřízněni volbou) až po tetralogii Malý kapitalista. Jedná se o mnohahodinové filmové eseje, které překračují konvenčně vymezené hranice dokumentárního žánru, v hravém filozofickém duchu se pokoušejí zachytit polistopadovou dobu a svou otevřenou strukturou vybízejí k tvůrčí interpretaci.

Vachek na festivalu uspořádá masterclass, na němž bude mluvit o právě dokončovaném filmu Tmář a jeho rod.

V porotě posuzující soutěž celovečerní tvorby pak bude i scenárista a režisér Bohdan Sláma. Z domácí tvorby se v ní objeví novinka Jana Svěráka Kuky se vrací a debut Tomáše Mašína Tři sezony v pekle.

Juraj Herz
Juraj Herz | Foto: Roman Souček

Do soutěže dokumentů nad 30 minut byl vybrán snímek Heleny Třeštíkové Katka. V soutěžní sekci Na východ od Západu uvede režisérka Jitka Rudolfová svůj celovečerní hraný debut Zoufalci. Soutěžní sekce Fórum nezávislých zařadila nízkorozpočtový debut Jaroslava Fuita Dvojka.

Letošní rozpočet činí přibližně 135 milionů korun; zhruba 30 procenty ho podpořil stát. Vstupné, tedy cena takzvaného Festival Passu, se nezmění a bude 1000 korun na celou přehlídku. Studenti ho dostanou o 300 korun levněji a získají tak možnost vyzvednout si tři vstupenky na tři různá představení denně. Hvězdou nové festivalové znělky bude loňský host John Malkovich.

Čtěte také:
Ve Varech bude soutěžit Svěrákův plyšový medvídek Kuky

 

Právě se děje

Další zprávy