Na JazzFest Brno se příští rok vrátí Donny McCaslin, Brad Mehldau i Wynton Marsalis

ČTK ČTK
1. 11. 2017 10:54
Příští ročník brněnského JazzFestu se ponese ve znamení návratů. Na přehlídku znovu přijedou například izraelský kontrabasista Avishai Cohen a pianista Brad Mehldau. Vrátí se také Jazz At Lincoln Center Orchestra s kapelníkem Wyntonem Marsalisem. Slavný bigband v roce 2016 dvakrát vyprodal Sono Centrum, tentokrát zahraje v prostornějším Boby Centru s kapacitou kolem 1500 lidí.
Wynton Marsalis dorazí do Brna.
Wynton Marsalis dorazí do Brna. | Foto: Joe Martinez

Pořadatelé velkého brněnského JazzFestu oznámili, že přehlídka se v roce 2018 ponese v duchu návratů. 

"Všichni se vracejí nejen proto, že tady měli úspěch, ale také proto, že se vyvíjejí jako umělci, a my chceme mapovat, co dělají," řekl umělecký ředitel Vilém Spilka.

Přijede i Donny McCaslin, který odehrál skvělý set v Ostravě

Festival zahájí 1. února 2018 bigband Wyntona Marsalise. "Program bude určitě jiný než minule, možných setů má snad desítky," podotkl Spilka.

Americký jazzový pianista Brad Mehldau při předchozím vystoupení na JazzFestu koncertoval v triu v Janáčkově divadle. Tentokrát dorazí sám, chystá komorní recitál v Besedním domě.

Dalším festivalovým navrátilcem je saxofonista Donny McCaslin, který - i pod vlivem angažmá u Davida Bowieho - podlehl kouzlu elektronické hudby. McCaslin letos v létě nadchnul publikum festivalu Colours of Ostrava. Po koncertě si s fanoušky hodinu povídal. 

Izraelský kontrabasista Avishai Cohen patří k oblíbencům brněnského publika, spolupracoval také s místní filharmonií. Příští rok přijede s novou, rozšířenou kapelou a s nahrávkou nazvanou 1970 s popovým přesahem. Vystoupí 5. dubna v Boby Centru.

Kompletní program přehlídky pořadatelé zveřejní příští rok v lednu. Kromě hlavní jarní části festivalu chtějí znovu přinést i další jazzové akce rozložené do zbytku roku.

Festival v Brně funguje od roku 2002. Tehdy na něm během tří dnů zazpívali a zahráli například Dianne Schuurová, Peter Lipa, Janusz Muniak, Luboš Andršt nebo Miriam Bayleová. 

 

Právě se děje

Další zprávy