Video: Jak přežít tragickou lásku? Odpověď hledá Honey, společná hra Dejvického divadla a La Putyky

Hana Slívová Hana Slívová
9. 11. 2017 16:40
Pražské Dejvické divadlo a soubor nového cirkusu Cirk La Putyka spojily síly a připravily představení Honey, v němž se hraje, zpívá, mluví i provádí akrobacie. Představení je inspirované reálným příběhem dívky - klientky psychologa Luboše Smékala, s nímž režisér Miroslav Krobot hru vymyslel. S nápadem na společný projekt ovšem před čtyřmi lety přišel principál La Putyky Rosťa Novák. Honey má premiéru 12. listopadu.
Dejvické divadlo a Cirk La Putyka představí svůj společný projekt- představení Honey. Spolupracovali na něm herci a akrobati z obou souborů. | Video: Zdeněk Bašus

Herečka Jenovéfa Boková drkotá zuby v jakési ledové komoře, za chvíli už ale - zavěšená na popruzích - visí ve vzduchu hlavou dolů. Pár minut poté už stojí nohama pevně na zemi a coby roztleskávačka poskakuje ve společné choreografii s růžovou a černou rekvizitou.

Pražské Dejvické divadlo spolu s Cirkem La Putyka připravilo netradiční představení Honey, v němž kombinuje herectví, zpěv, mluvené slovo a akrobacii. Pro oba soubory tak šlo o výzvu: pro herce z Dejvického divadla je představení fyzicky o dost náročnější, akrobati z La Putyky si zase vyzkoušeli činohru.

Hru vymyslel režisér Dejvického divadla Miroslav Krobot se svým kamarádem Lubošem Smékalem, který pracuje jako psycholog. Inspirací jim byla Smékalova klientka a její příběh.

"Je to love story o tom, jak přežít obtížnou nebo tragickou lásku," říká Krobot s tím, že s nápadem na společný projekt přišel před čtyřmi lety principál Cirku La Putyka Rosťa Novák. "Ani jedno divadlo ale nemělo čas, teprve před rokem jsme si řekli, že představení bude mít premiéru v listopadu."

Rosťa Novák dodává, že chtěl připravit představení, jež nejen během tvůrčího procesu obohatí umělce obou divadel, ale především zasáhne všechny smysly diváka.

Pro úspěch inscenace, pojmenované podle hlavní hrdinky, je podle režiséra Krobota klíčový fakt, že si herci z obou souborů osobnostně sedli. Se smíchem pak dodává, že akrobati nejsou tolik zhýčkaní jako herci.

Kromě Jenovéfy Bokové, která ve hře zastoupila těhotnou členku Dejvického divadla Marthu Issovou, s dejvickými zkoušel i Vladimír Polívka. "V představení hraju spoustu rolí - tanečníka, záletníka v bordelu, prehistorické zvíře a zvířátko," vypočítává. I on potvrzuje, že natrénovat představení pro něj bylo fyzicky velmi náročné.

Miroslav Krobot podotýká, že jednou z nejtěžších věcí pro něj jako pro režiséra bylo nevyužít veškeré "pěkné věci", které se nabízely. 

"Ti lidi z La Putyky jsou tak šikovní a umí tolik atraktivních věcí, že mi bylo líto zbavovat se jich. Ale bylo to ve prospěch inscenace a vyprávěného příběhu," vysvětluje.

Honey bude mít v pražském prostoru Jatka 78 premiéru 12. listopadu. Poté se bude Miroslav Krobot v Dejvickém divadle věnovat režírování šestidílného seriálu Zkáza Dejvického divadla. Projekt vzniká ve spolupráci s Českou televizí.

 

Právě se děje

Další zprávy