Žádné fronty. Na Hrubé Skále budou k vidění špičkové repliky korunovačních klenotů

ČTK ČTK
2. 8. 2017 9:22
Výstava na Hrubé Skále na Semilsku připomene 670 let od korunovace Karla IV. českým králem. Zlatník Jiří Urban z Turnova tu vystaví špičkové kopie korunovačních klenotů, návštěvníci si budou moci prohlédnout i dobové zbraně, oděvy nebo 3D modely. Počítá se i s programem pro děti.
Kopie korunovačních klenotů od Jiřího Urbana na Hrubé Skále.
Kopie korunovačních klenotů od Jiřího Urbana na Hrubé Skále. | Foto: Zámek Hrubá Skála

Na zámku Hrubá Skála na Semilsku budou od 3. srpna vystavené repliky českých korunovačních klenotů, které vytvořil šperkař a zlatník Jiří Urban z nedalekého Turnova. Výstava připomíná výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem. 

"Výstava připomene nejen samotnou korunovaci našeho nejvýznamnějšího panovníka, ale především fenomén českých korunovačních klenotů ve formě mistrovské repliky nejhodnotnějšího českého pokladu - na dosah a bez mnohahodinových front," řekl kurátor Petr Lukas. Exponáty podle něj doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie.

"Kromě samotných replik klenotů představíme například i kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely. Expozici doplní interaktivní prvky pro nejmenší návštěvníky," dodal kurátor.

Turnovský Jiří Urban je jeden z nejlepších tuzemských i evropských zlatníků a vytváření replik se věnuje dlouhodobě. Vytvořil repliky korunovačních klenotů včetně Svatováclavské koruny a také repliku koruny Karla Velikého, kterou se nechal korunovat římským králem, i pozdější císařskou korunu Svaté říše římské.

V muzeu v Poličce jsou pak jeho kopie pohřební koruny Přemysla Otakara II., v Lednicko-valtickém areálu má repliku vévodské a knížecí lichtenštejnské koruny. 

 

Právě se děje

Další zprávy