Na Hradě začíná první výstava k výročí republiky. V jeden moment na ní může být jen 60 návštěvníků

ČTK ČTK
10. 1. 2018 9:55
V Císařské konírně na Pražském hradě dnes začíná první z velkých výstav ke 100. výročí vzniku Československa nazvaná V základech státnosti. Protože ukazuje vzácné originály, potrvá jen šest dnů. Kvůli zachování klimatických podmínek na ní navíc může být v jeden moment jen 60 návštěvníků.
Jeden z exponátů na výstavě V základech státnosti.
Jeden z exponátů na výstavě V základech státnosti. | Foto: Pražský hrad

Mezi exponáty na výstavě na Pražském hradě je třeba bohatě zdobený evangeliář z 9. století, použitý při korunovaci Karla IV. českým králem.

K vidění je také zlatem zdobená Svatovítská apokalypsa z let 1059-1085. Obsahuje obraz, na němž je podle historiků český kníže Spytihněv II. nebo jeho nástupce Vratislav II. před královskou korunovací roku 1085. 

Další okruh nabízí archeologické nálezy z počátků české státnosti. K vidění je třeba unikátní stříbrná plaketa s vyobrazením jezdce s dravým ptákem nalezená v hrobě muže pochovaného v předsíni velkomoravského kostela ve Starém Městě. Podle historiků zobrazuje moravského panovníka.

V expozici jsou i nálezy z knížecího hrobu z 9. století nebo stříbrná čelenka z 12. století. 

Výstava V základech státnosti je první z pěti velkých projektů, které se budou letos na Hradě konat u příležitosti 100. výročí založení Československa a 25 let od vzniku České republiky. Podle organizátorů je takový soubor památek vystavený poprvé v historii. 

 

Právě se děje

Další zprávy