Na festivalu Respect zahraje Iva Bittová i indický projekt kytaristy z Radiohead

Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
15. 6. 2017 14:47
Dvanáct koncertů, program pro děti i výtvarné instalace nabízí 20. ročník festivalu Respect, který každoročně představuje zajímavé kapely z celého světa. Letos na pražském Výstavišti zahraje 17. a 18. června několik superskupin, mezi nimi i Radio Cos ze španělské Galicie, které pořadatelé akce přirovnávají k irským Chieftains.
Skupina Junun, v níž hraje i kytarista Radiohead | Video: Nonesuch Records / YouTube

Festival Respect, jehož 20. ročník proběhne 17. a 18. června na Výstavišti v pražských Holešovicích, nabídne z českých umělců výtvarníka a hudebníka Petra Nikla a jeho pásmo "tanců, písní a skřeků" a také zpěvačku a houslistku Ivu Bittovou, která s kapelou Čikori 18. června od 15:30 pokřtí nové album At Home.

Iva Bittová - Tichý pláč
Iva Bittová - Tichý pláč | Video: Miroslav Václavek

"Devět autorských skladeb skvělým způsobem navazuje na legendární Bílé Inferno. Nejen obsazením či poetikou, ale i písňovou formou a zvukem," říkají organizátoři festivalu. Kapelu Čikori tvoří Vladimír Václavek (kytary), Jaromír Honzák (kontrabas), Oskar Török (trumpeta). Jako hostující muzikant se do nahrávání alba zapojil klavírista Antonín Fajt nebo bubeník Hamid Drake. 

Sobotní program vyvrcholí koncertem projektu Junun, superskupiny dvaceti hudebníků, kteří hrají indickou hudbu. Ta kombinuje spirituální zpěvy qawwali a burácející indickou dechovku. Za projektem stojí kytarista Radiohead Jonny Greenwood s izraelským hudebníkem Shye Ben Tzurem, znalcem indické hudby.

Nedělní koncerty pak završí vystoupení kapely Ali Farka Tourého. Malijský kytarista Touré zemřel v roce 2006, jeho doprovodný ansámbl ale funguje dál a hraje písně inspirované pouštním blues. Je první africkou superskupinou, v jejímž čele stojí osobnosti, souběžně aktivní jako sóloví umělci.

Respect festival se poprvé konal v roce 1998 na terasách Jízdárny Pražského hradu. Pořadatelé od prvního ročníku upozorňují, že "cesta kontaktu živelné hudby s evropskou vzdělaností je jednou z nejúčinnějších prevencí proti rasovým třenicím a příkladnou výchovou k toleranci".

 

Právě se děje

Další zprávy