Na festivalu Prague Proms vystoupí i Vladimír Cosma, autor hudby k filmům s Richardem či de Funèsem

Kultura Kultura
19. 6. 2017 11:31
Letošní 13. ročník letní přehlídky klasické, filmové a jazzové hudby Prague Proms nabídne koncerty multižánrové umělkyně Ute Lemperové, jazzové hvězdy Denise Donatelliho, trumpetisty Bobbyho Shewa, majitelů cen Grammy Gordon Goodwin Big Phat Bandu nebo legendy filmové hudby Vladimíra Cosmy, jehož melodie zněly ve filmech s Jean-Paul Belmondem, Louisem de Funèsem nebo Pierrem Richardem.
Pierre Richard ve filmu Velký blondýn s černou botou, k němuž složil hudbu Vladimir Cosma.
Pierre Richard ve filmu Velký blondýn s černou botou, k němuž složil hudbu Vladimir Cosma. | Foto: Gaumont

Mezinárodní hudební festival Prague Proms zahájí 21. června ve Smetanově síni Obecního domu hollywoodský skladatel Danny Elfman, který pod vedením dirigenta Johna Mauceriho s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) zahraje nejen filmovou hudbu, ale také ve světové premiéře Koncert pro housle a orchestr.

Vůbec poprvé se v České republice představí zpěvačka Denise Donatelli, která se čtyřmi nominacemi na Grammy patří k vycházejícím hvězdám světového jazzu. Losangeleská jazzová společnost, v jejíž porotě tehdy seděli mimo jiné i Herbie Hancock, Quincy Jones a Johnny Mandel, jí udělila titul Jazzová zpěvačka roku. Jejími partnery na jevišti Obecního domu v Praze budou klavírista Matt Harris a trumpetista Bobby Shew, který současně celý koncert povede.

Německo-americká umělkyně Ute Lemperová se na festival Prague Proms vrátí po devíti letech s novým programem, zahrnujícím skladby Edith Piaf, Jacquese Brela, Astora Piazzolly nebo Kurta Weilla. V Obecním domě zazpívá 25. června za doprovodu Českého národního symfonického orchestru vedeného dirigentem Vincem Mendozou.

Pro příznivce klasické hudby připravil šéfdirigent ČNSO Libor Pešek na 3. července koncert složený z jeho nejoblíbenějších skladeb. Zazní impresionisté Claude Debussy a Maurice Ravel.

10. července v Obecním domě bude ČNSO dirigovat legendární skladatel Vladimír Cosma. Jeho hudba zní ve filmech s Jean-Paul Belmondem, Louisem de Funèsem nebo Pierrem Richardem a na festivalu Prague Proms připomene svou hudbu ze snímků Velký blondýn s černou botou, Blbec k večeři, Křidýlko nebo stehýnko nebo Dobrodružství rabína Jákoba.

Letošní přehlídku 19. července uzavře tradičně koncert filmových melodií, tentokrát pod názvem Nejen Hollywoodská noc. ČNSO pod vedením dirigenta Carla Davise se sólisty Janem Hasenöhrlem a Lukášem Chejnem zahraje slavné skladby z hollywoodských filmů, ale také z legendárních snímků evropských studií Cinecittá, Bavaria či Gaumont. Na koncertu vystoupí také herečka Anna Fialová a sopranistka Jana Sibera.

Mezinárodní hudební festival Prague Proms pořádá od roku 2005 Český národní symfonický orchestr. Během uplynulých 12 ročníků jej navštívilo přes 100 tisíc lidí. V Praze nebo Kutné Hoře vystoupily světové i domácí špičky hudby různých žánrů, například operní pěvkyně Anna Netrebko a Edita Gruberová, BigBand Buddyho Riche, Natalie Coleová, Angélique Kidjoová a Dianne Reevesová, držitelé Oscara a Zlatého glóbu F. Murray Abraham či Zdeněk Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy