Na Colours of Ostrava přijede N.E.R.D. s Pharrellem Williamsem. Nový program představí Kafka Band

Hana Slívová Hana Slívová
21. 3. 2018 10:45
Posledním velkým jménem letošního festivalu Colours of Ostrava je Pharrell Williams, jenž dorazí s kapelou N.E.R.D, která kombinuje hip hop, funk, rock, R&B a elektroniku.
N.E.R.D. | Video: YouTube / N.E.R.D.

Skupinu N.E.R.D. založil na konci 90. let producent Pharrell Williams se svým kamarádem z dětství Chadem Hugem, s nímž tvoří také producentské duo The Neptunes. Společně vydali pět alb. Kapela kombinuje hip hop, funky, rock, R&B a elektroniku.

"N.E.R.D zahraje v České republice vůbec poprvé, a rozšíří tak seznam letošních domácích premiér, který zahrnuje například Jessie J, Grace Jonesovu, Ziggy Marleyho a kapely London Grammar nebo Calexico," říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. 

Na Colours of Ostrava dorazí také Nor Kygo, jeden z komerčně nejúspěšnějších současných světových producentů, skladatelů a DJ taneční hudby.

Prvním českým jménem je kapela Kafka Band, která v Ostravě uvede českou premiéru scénického koncertu Amerika podle nedokončeného románu Franze Kafky. Po Zámku jde o druhý Kafkův román, který kapela převádí do hudební podoby. "Amerika je román o americkém snu naruby," říká spisovatel Jaroslav Rudiš, jenž v Kafka Band zpívá a recituje Kafkovy texty.

Společně s režisérem Alexanderem Riemenschneiderem a bandem knihu adaptoval pro divadlo v německých Brémách. Hudební inscenace měla premiéru v září loňského roku, zvuk sedmičlenné kapely se od Zámku, který se také hrál v divadle, výrazně posunul.

Colours of Ostrava (18. - 21. 7. 2018)

Kdo zahraje: 
N.E.R.D., Kygo, Jessie J, Grace Jonesová, London Grammar, Joss Stoneová, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Beth Ditto, Future Islands, Calexico, Kaleo, Ziggy Marley, Jon Hopkins, GusGus, Cigarettes After Sex, Mura Masa, Aurora a další

"Je chladnější, strojovější, větší prostor mají syntetizátory, ale také vocodery a elektronické bicí," dodává kytarista a kapelník Dušan Neuwerth. Koncert doprovodí videoprojekce, o které se opět postará VJ Clad.

Festival letos nabídne i široký výběr osobností africké hudby. Vystoupí například Grammy oceněná zpěvačka, bubenice a tanečnice Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny, senegalský zpěvák Cheikh Lô, v jehož hudbě se prolíná senegalský mbalax, nigerijský afrobeat, konžská rumba, akustické Trio Da Kali tvořící nové dějiny malijské hudby, které loni natočilo oceňované album s Kronos Quartetem, nebo Grammy oceněná malijská zpěvačka Oumou Sangaré. Vrátí se i senegalský zpěvák a raper Faada Freddy, tentokrát však s legendárním hiphopovým projektem Daara J Family. 

Letos potřetí se bude konat i diskusní fórum Meltingpot, kam dorazí 150 hostů z různých oborů. Potvrzená je účast německého odborníka na celostní medicínu Ruedigera Dahlkeho, Francouze Bruna Mariona, jenž poradí, jak využít teorii chaosu v praktickém životě, nebo geologa a popularizátora vědy Václava Cílka. 

 

Právě se děje

Další zprávy