Na Berlinale se prodaly dva české filmy

ČTK
24. 2. 2006 12:30
Praha - Prodejci českých snímků, kteří využili projekce na trhu festivalu Berlinale, si letošní prezentaci pochvalují jako úspěšnou.
Štěstí se bude promítat na celém světě
Štěstí se bude promítat na celém světě | Foto: Aktuálně.cz

Ve společném středoevropském stánku bylo v rámci slavné přehlídky uvedeno devět českých celovečerních titulů. Dva z nich byly prodány do několika teritorií; o dalších se jedná.

"Společnost Nova World Sales uzavřela smlouvy na Renčův přepis Vieweghovy knihy Román pro ženy s Polskem, Jižní Koreou a Spojenými státy. Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství byly prodány do Slovinska. O dalších snímcích, které měly v Berlíně projekce, se jedná," vypočítává Jana Černíková z Českého filmového centra.

Jde o Šílení Jana Švankmajera, rodinnou komedii Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli, Janákovy Rafťáky, snímek Petra Vachlera Doblba!, Ševčíkův debut Restart a Sluneční stát Martina Šulíka.

V případě Slámova Štěstí ještě nemá producent Pavel Strnad výsledky z Berlína k dispozici. Dosud však byl tento komorní příběh prodán do Španělska, Belgie, Řecka, Brazílie, Mexika, USA, Německa, Švýcarska, francouzské části Kanady, Rakouska a na Slovensko. Promítat se bude i v zemích Beneluxu, v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a v pobaltských státech.

Do třetího koprodukčního trhu v Berlíně byl vybrán druhý celovečerní projekt tvůrce úspěšného snímku Marka Najbrta Mistři. Má název Protektor a podle Johna Rileyho, hovořícího za společnost Negativ, šlo o první mezinárodní platformu, kde byl představen. "Výsledek je uspokojující, skoro všichni německy mluvící producenti reagovali velmi pozitivně," tvrdí Riley. S premiérou snímku se počítá v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy