Na Benátském festivalu bude soutěžit film George Clooneyho i dokument umělce a aktivisty Aj Wej-weje

ČTK ČTK
28. 7. 2017 19:36
Benátský filmový festival, jehož 74. ročník začne 30. srpna, i tentokrát představí řadu na Oscara aspirujících snímků od špičkových režisérů včetně George Clooneyho, Darrena Aronofskyho a Guillerma del Tora. O hlavní cenu Zlatý lev se bude ucházet 21 filmů ve světové premiéře.
Na benátském festivalu bude soutěžit i dokument umělce Aj Wej-weje.
Na benátském festivalu bude soutěžit i dokument umělce Aj Wej-weje. | Foto: DVTV

Letošní přehlídku soutěžních snímků na festivalu v Benátkách otevře satira Alexandera Payna Downsizing (Zmenšování) s Mattem Damonem v hlavní roli. 

Čínský umělec a lidskoprávní aktivista Aj Wej-wej vstoupí do soutěže s dokumentem o uprchlické krizi Human Flow (Lidský proud). Darren Aronofsky, který předsedal Benátskému filmovému festivalu v roce 2011, tu představí netrpělivě očekávaný horor Matka!, v němž hrají Jennifer Lawrenceová, Javier Bardem a Ed Harris.

Damon se na festivalu objeví také ve filmu George Clooneyho Suburbicon: Temné předměstí, k němuž napsal Clooney scénář společně s bratry Coenovými. Hrají v něm také oblíbení herci bratrů Coenových - Julianne Mooreová, Oscar Isaac a Josh Brolin.

Mimo soutěžní přehlídku bude festival pokračovat světovou premiérou filmu Netflixu Our Souls at Night (Naše duše v noci) a čestné Zlaté lvy dostanou hvězdy snímku Robert Redford a Jane Fondová.

Netflix také v Benátkách v premiéře představí svou první italskou produkci, moderní mafiánskou ságu Suburra. A promítat bude také sérii Errola Morrise Wormwood (Žížalov) s Peterem Sarsgaardem a Molly Parkerovou.

 

Právě se děje

Další zprávy