Muzeum města Brna připravilo výstavu o skřetech, kteří jsou podobní těm ze světa J. R. R. Tolkiena

ČTK ČTK
22. 9. 2017 9:07
Muzeum města Brna zve návštěvníky na výpravu do světa skřetů podobných těm, o kterých psal J. R. R. Tolkien. Výstavu Jeden kmen, která je vyústěním mnohaleté práce nadšenců do fantasy literatury a rolových her, v sobotu 23. září zahájí festival na hradě Špilberku. Nabídne koncerty, šamanské věštby a skřetí turnaj v bojové aréně. Dnes si výstavu prohlédli novináři.
Brněnská výstava Jeden kmen.
Brněnská výstava Jeden kmen. | Foto: ČTK

Projekt Jeden kmen sice vychází z J. R. R. Tolkiena, ale představuje vlastní propracovaný svět skřetů kmene Snaga. Lidé se projdou táborem skřetího kmene a poznají, jak bojovný a tajuplný život vede. Výstavu tvoří fotografie, rekvizity i zvuky.

"Jsou tu skřetí obřadní hole, korouhev, totemy nebo sošky démonů. Všechno je vyráběné ručně. Stojí tu i obří pohřební hranice - právě u ní lidé zakusí skřetí zásvětí a stanou se svědky tajemných rituálů nebo pohřbu šamana," popsal kurátor Ctibor Ostrý, sám příslušník komunity kolem Jednoho kmene.

Atmosféru skřetího kmene dokreslují ruchy a autorská hudba. "Ve výstavě je i projekce nebo obrazovka s virtuální realitou, která postupně vznikala od roku 2010. Lidé se skrze ni seznámí s příběhy jednotlivých členů kmene nebo si zahrají počítačovou hru, v níž zkusí přemoct několik skřetů," doplnil Ostrý.

 

Právě se děje

Další zprávy