Muže obvinili z krádeže Banksyho díla v Paříži, tvrdí, že jednal na jeho popud

ČTK ČTK
7. 3. 2020 8:07
Muž obviněný ve Francii z krádeže jednoho z děl připisovaných britskému streetartovému umělci Banksymu tvrdí, že jednal na pokyn samotného autora. Obrázek krysy s šátkem přes obličej se na zadní straně signalizačního panelu u vjezdu do podzemních garáží pařížské galerie Centre Pompidou objevil v červnu 2018, loni v září jej kdosi ukradl.
Banksyho dílo v areálu Centre Pompidou v Paříži.
Banksyho dílo v areálu Centre Pompidou v Paříži. | Foto: Banksyho Instagram

Třicátník čelí obvinění z "krádeže kulturního statku z mobiliáře ve veřejném prostoru". Dílo, které podle policie v září ukradl, se nenašlo. Při domovní prohlídce se ale u obviněného našlo několik jiných Banksyho děl. Informovala o tom agentura AFP. 

Právní zástupce podezřelého Antoine Vey agentuře AFP řekl, že výpověď jeho klienta potvrzuje několik faktů. Například ten, že Banksyho díla, která se v jeho bytě našla, obviněný "ani neukradl, ani nekoupil". "Dostal je," dodal Vey.

Podle právního zástupce je navíc vůbec sporné, zda se v tomto případě jednalo o krádež. Obraz maskované krysy kdosi vyřízl v září z kovového panelu u Centre Pompidou. Galerie podala trestní oznámení kvůli "krádeži a poškození (majetku) v prostoru spadajícím do jejího obvodu". Přiznala nicméně, že nebyla majitelkou díla.

Tajemný umělec Banksy podle francouzských médií zanechal v Paříži stopy asi na deseti místech, přičemž jeho výtvor se nestal terčem krádeže poprvé. V lednu zmizelo i dílo vytvořené na nouzovém východu v klubu Bataclan, kde bylo 13. listopadu 2015 při teroristickém útoku zabito 90 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy