Muchova epopej se na tři měsíce přestěhuje do Japonska

ČTK ČTK
12. 7. 2014 11:18
Po návratu bude epopej znovu vystavena ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze, kde měla podle původních plánů zůstat jen dočasně.
Slovanská epopej.
Slovanská epopej. | Foto: Jan Langer

Praha - Legendární cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej se v roce 2017 zřejmě na tři měsíce přesune do významné japonské galerie National Art Centre Tokyo. 

Po návratu bude epopej znovu vystavena ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze, kde měla podle původních plánů zůstat jen dočasně.

Podle náměstka primátora Václava Novotného je výstavní prostor Národní galerie důstojným místem pro dlouhodobé uložení rozsáhlého díla. Mucha přitom Praze epopej věnoval pod podmínkou, že pro ni metropole vybuduje samostatnou výstavní síň.

Na tu se ale nenašly peníze. Vedení Prahy chce jednat s galerií o možnosti definitivního uložení díla ve Veletržním paláci, řekl Novotný.

Galerii navštíví statisíce

Plánovaná zápůjčka epopeje do Japonska podle Novotného posílí vztahy Prahy a Tokia a přivede do české metropole víc turistů. Japonsko se také zavázalo uhradit všechny náklad spojené s přesunem, včetně pojištění.

"Jedná se o mimořádně významnou japonskou galerii, která se svou návštěvností zcela vymyká našim obvyklým poměrům," upozornil.

"Zatímco u nás nejnavštěvovanějšími galeriemi projde měsíčně maximálně 5000 návštěvníků, National Art Centre Tokyo generuje za stejné období statisíce," doplnil.

"Naším záměrem je navíc pokusit se a jednat o uzavření dohody, která by vedla ke zřízení přímého leteckého spojení mezi Tokiem a Prahou, což bychom na základě takové spolupráce považovali za mimořádný výsledek," dodal Novotný. Epopej je kulturní památkou, vývoz musí schválit ministerstvo kultury.

Soubor Muchových pláten zachycující slovanskou mytologii se v roce 2012 přestěhoval do Prahy z Moravského Krumlova, kde byl desítky let vystaven na tamním zámku. Plátna dle malířova odkazu patří Praze. Přemístění epopeje ale vyvolalo vlnu nevole. Stěhování kritizovalo vedení Moravského Krumlova, Jihomoravského kraje, tisíce lidí i potomek malíře John Mucha.

 

Právě se děje

Další zprávy