Mozart přilákal do Vídně tisíce lidí

ČTK
29. 1. 2006 20:45
Vídeň - Návštěvníci z celého světa zaplavili o víkendu v rámci oslav 250. výročí Mozartova narození historické centrum Vídně.
Vstup do muzea Mozarthaus ve vídeňské ulici Domgasse, kde skladatel žil
Vstup do muzea Mozarthaus ve vídeňské ulici Domgasse, kde skladatel žil | Foto: ČTK

Dlouhé fronty se tvořily zejména před domem v Domgasse 5 nedaleko Svatoštěpánské katedrály, kde komponista žil v letech 1784-1787 a složil oblíbenou Figarovu svatbu. Budova prošla během 14 měsíců rekonstrukcí, jež si vyžádala osm milionů eur.

Od pátku až do neděle si prostory, kde Mozart žil a tvořil, prohlédly tisíce zájemců, kteří využili bezplatného vstupu a otevírací doby i přes noc. Trpělivě postávali a čekali, až na ně přijde řada; neodradilo je ani chladné počasí.

Základní informace a propagační materiály k oslavám celého letošního Mozartova roku poskytovali pracovníci center, z nichž
bylo například možno poslat domů pozdrav z rakouské metropole opatřený známkou s Mozartovou podobiznou a zvláštním razítkem.

Calling Mozart

Další historické souvislosti o životě a díle génia si mohou zájemci až do prosince poslechnout prostřednictvím svých mobilů. Organizátoři projektu Calling Mozart rozmístili po Vídni na 50 poutačů v rudé barvě. Stačí jen vytočit číslo uvedené na ploše a turista se hned dozví v angličtině nebo němčině údaje, které se vážou k danému místu v souvislosti s Mozartovým pobytem v městě. 

Hrob W.A. Mozarta ve Vídni. Dnes si svět připomíná 250. výročí skladatelova narození.
Hrob W.A. Mozarta ve Vídni. Dnes si svět připomíná 250. výročí skladatelova narození. | Foto: Reuters

Do neděl měli návštěvníci hlavního města možnost spatřit v Rakouské národní knihovně originální partituru Mozartovy poslední monumentální skladby Rekviem. Od nadcházejícího týdne by měl přijít do prodeje interaktivní DVD nosič obsahující dvě a půl hodiny videomateriálu o Mozartově životě a sedm a půl hodiny jeho hudby. Novinka má stát 15 eur.

Nejen v alpské republice samozřejmě zůstává Mozart i významným obchodním artiklem. Experti odhadují, že celkový obrat spojený s jeho jménem včetně gastronomických a ubytovacích služeb jen ve Vídni ročně převýší 72 milionů eur. Celosvětově prý jde o částku pěti miliard eur.

"Beethoven byl typický Němec, Verdi zase Ital a Schubert Rakušan, ale Mozart byl prototypem Evropana. Pokud by žil v dnešní době, určitě by se usadil v Bruselu," tvrdí dirigent Daniel Barenboim.

 

Právě se děje

Další zprávy