Monika Načeva vydává desku Průvan v hlavě. Zhudebnit básně jí pomohli DJ Five a autor beatů Tentato

Hana Slívová Hana Slívová
4. 9. 2017 15:11
Zpěvačka a herečka Monika Načeva vydává album pojmenované stejně jako první singl - Průvan v hlavě. S pomocí dlouholetého spolupracovníka DJ Five a nově také ve spolupráci se slovenským beatmakerem Valérem Smutkem alias Tentatem zhudebnila opět texty básnířky Sylvy Fischerové. Deska se bude křtít 29. září v prostorách Anežského kláštera v rámci akce Anežka Live!
Video: YouTube / ajlavmjuzik / ArtAttack

Novou desku zpěvačky a herečky Moniky Načevy uvádí tajemný singl Průvan v hlavě, kterému kromě hlasu Načevy dominují nejrůznější elektronické zvuky a také zvuk příčné flétny. 

Na albu Načeva opět zhudebnila básně Sylvy Fischerové, jež debutovala v roce 1986 sbírkou Chvění závodních koní.

"Básnické texty Sylvy Fischerové jsou pro mě rovnocenným pokračováním zhudebňování silných básní po dlouholeté spolupráci s Jáchymem Topolem. Cítím stejně silné propojení," říká zpěvačka.

Poetická slova Načeva zpívá svým typickým klidným altem, o elektronický obal se postaral zpěvaččin dlouholetý spolupracovník DJ Five. Přes něj se Načeva seznámila se slovenským tvůrcem beatů, jenž si říká Tentato a inspiruje se zvukovými efekty a sound designem.

Křest alba Průvan v hlavě proběhne 29. září v Anežském klášteře. Kmotrem alba, jehož obal namaloval Josef Bolf, bude historik umění Otto M. Urban. Před Načevou vystoupí elektronické duo BA:ZEL.

Udržela svou ledničku plnou

Monika Načeva debutovala v roce 1994 albem "Možnosti tu sou…", které vzniklo v produkci Michala Pavlíčka. Píseň Udržuj svou ledničku plnou podle básně Jáchyma Topola se tehdy stala hitem. 

Obal nového alba Moniky Načevy maloval Josef Bolf.
Obal nového alba Moniky Načevy maloval Josef Bolf. | Foto: Josef Bolf

Následovaly experimentálnější nahrávky Nebe je rudý a Mimoid a Fontanela. Na desce Mami v roce 2007 se Načeva poprvé sešla s DJ Five. Společně dali dohromady kolekci melodií a beatů z knihovny různých elektronických producentů, které doprovodily texty Jáchyma Topola a kytara Michala Pavlíčka.

Na nahrávce The Sick Rose (2010) zpěvačka spolupracovala s anglickým elektronickým producentem Timem Wrightem, na albu Milostný slabiky se o tři roky později sešla nejen s bluesovým kytaristou Justinem Lavashem, ale také s básnířkou Sylvou Fischerovou.

Loni Načeva vydala opět s Michalem Pavlíčkem a za doprovodu smyčcového Pavel Bořkovec Quartet desku Na svahu, na niž nahrála koncertní verze svých starších písní.

 

Právě se děje

Další zprávy