Ministr Staněk čelí další petici. Místopředseda ČSSD Onderka by zvážil jeho odvolání

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 28. 4. 2019 20:03
Ministr kultury z ČSSD Antonín Staněk bude po návratu z Číny muset vedení sociální demokracie vysvětlit, proč odvolal ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele olomouckého Muzea umění Michala Soukupa. Ministr sdělil, že odvolání obou ředitelů nejužšímu vedení ČSSD rád vysvětlí.
Antonín Staněk z ČSSD je ministrem kultury od loňského června.
Antonín Staněk z ČSSD je ministrem kultury od loňského června. | Foto: ČTK

Statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize řekl, že "podle posledních dnů chování pana ministra" by osobně "velice vážně zvažoval" Staňkův odchod z kabinetu.

"Poslední kroky, které dělá pan ministr, mi nepřipadají příliš profesionální," řekl Onderka, který bude chtít, aby Staněk své jednání v týdnu vysvětlil vedení strany. "Způsob, jakým to bylo uděláno, to načasování, nesvědčí o profesionalitě. V případě, že si své kroky neodůvodní, je namístě, aby sociální demokracie zvažovala výměnu v rámci tohoto resortu," dodal Onderka.

Staněk v reakci řekl, že důvody pro odvolání obou ředitelů už vysvětlil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který vysvětlení přijal. "Informoval jsem osobně i poslanecký klub ČSSD, který rovněž mé vysvětlení přijal. Bude-li o vysvětlení stát i politické grémium, rád mu ho také poskytnu," uvedl ministr.

Ministr Staněk odvolání Jiřího Fajta a Michala Soukupa zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými i manažerskými pochybeními. Onderka v televizi naznačil, že důvodům odvolání nerozumí.

Podobně vyznívá petice, kterou v pátek zveřejnili zástupci kulturních institucí a umělci a pod kterou se podepsalo mnoho významných kulturních osobností včetně ředitelů Galerie hlavního města Prahy, Centra současného umění DOX, Jatek 78, La Fabriky, veletrhu Svět knihy nebo Švandova divadla. Mezi signatáři jsou třeba architektka Eva Jiřičná nebo fotograf Josef Koudelka.

"Včera večer pod tou peticí bylo podepsáno nějakých 933 lidí a 70 institucí, to opravdu není žádná sranda. Z toho šel mráz po zádech, že kulturní osobnosti v České republice chtějí odvolat ministra kultury za ČSSD pro jeho nekompetenci," řekl v televizi Roman Onderka. "Z tohoto pohledu se musím zamyslet nad tím, co a jakým způsobem ten ministr dělá." Andrej Babiš v neděli oznámil, že se s autory petice sejde. 

Na svém Facebooku Babiš také napsal, že ho odvolání Fajta mrzí. "To odvolání nešlo z mé strany, k tomu ani nemám kompetence, ale od ministra kultury Staňka," připomněl Babiš a dodal, že ministr ho ubezpečil, že měl odvolání promyšlené a měl pro ně vážné důvody. Babiš se chce s Fajtem v blízké době sejít.

Ministr Staněk prostřednictvím svého úřadu v pátek reagoval, že emocím umělců lidsky rozumí. Mrzí ho však, že místo věcného a kritického pochopení důvodů odvolání obou ředitelů "převládá iracionální atmosféra a záměrné strašení v podobě ohrožení české kultury", jak řekl.

Antonín Staněk dočasným vedením Národní galerie pověřil Ivana Morávka, který byl dříve ředitelem pekárenské pobočky Penam Slovakia, jež patřila do holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše za ANO. Když se prý tuto informaci dozvěděl Roman Onderka, "zpotil jsem se víc než tady u vás, když na mě svítí světla", dodal Onderka v Otázkách Václava Moravce.

Hostem pořadu byl také nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který je členem parlamentního podvýboru pro kulturu. Výborný řekl, že bude iniciovat, aby podvýbor pro kulturu odvolání obou ředitelů prodiskutoval. "Jsou to věci, které se dotýkají celé kulturní obce. Notabene na základě té petice, pod kterou jsou podepsány výrazné osobnosti," řekl Výborný.

Petice za odvolání ministra kultury Antonína Staňka byla publikována v pátek po poledni.

Tuto sobotu ještě jiná část umělecké scény zveřejnila druhou výzvu, ve které po Antonínu Staňkovi požaduje "revizi a odbornou obhajobu" ministrových kroků.

"Jako osoby aktivně činné na poli výtvarného umění vnímáme ministerstvo kultury jako svého partnera, kterému máme důvěřovat a rozumět jeho rozhodnutím. Vaše poslední kroky takové nejsou, působí svévolně, netransparentně a neprofesionálně," uvádí signatáři petice, jimiž jsou děkan Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová, rektor Akademie výtvarných umění v Praze Tomáš Vaněk nebo umělci Krištof Kintera s Jiřím Kovandou.

Text výzvy chtějí ministrovi předat toto úterý ve 14 hodin před budovou ministerstva kultury na Maltézském náměstí. Facebookové události, naplánované na stejný čas a hodinu pod názvem Demonstrace proti nepřijatelným postupům ministra kultury, se chce dle údajů z nedělního poledne účastnit necelá tisícovka lidí.

Další dopis ministrovi v pátek zveřejnil Spolek Skutek, jenž sdružuje výtvarné umělce, kurátory či teoretiky. Proces odvolání ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc spolek označuje za problematické. "Krátký briefing před velikonočními svátky následovaný odjezdem do Čínské lidové republiky neodpovídal zodpovědnosti, kterou nesete za tak zásadní rozhodnutí v rámci vašeho resortu," stojí v dopisu, který rovněž žádá revizi ministrova rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy