Ministerstvo kultury přispěje Museu Kampa na opravy po požáru, část uhradí pojistka

ČTK ČTK
20. 7. 2020 10:57
Ministerstvo kultury finančně pomůže Nadaci Jana a Medy Mládkových s restaurováním uměleckých děl zasažených zplodinami požáru. Nadace spravuje sbírku umístěnou v pražském Museu Kampa, kde minulý týden hořela technická místnost. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po pondělní prohlídce muzea řekl, že pomoc státu může být v jednotkách milionů korun.
Vyhořelá technická místnost Musea Kampa
Vyhořelá technická místnost Musea Kampa | Foto: Jiří Pospíšil

Předseda správní rady nadace Jiří Pospíšil již dříve uvedl, že škoda na objektu, kde hořelo, je přes deset milionů korun, a škoda na dílech zasažených kouřem asi dva až tři miliony korun.

Žádné umělecké dílo při požáru nebylo zničeno, asi dvě třetiny děl ze sbírky nadace ale podle Pospíšila zasáhl toxický mazlavý kouř vzniklý hořením vzduchotechniky. Muzeum je pojištěno, část škod tedy uhradí pojistka. Výpadek ze vstupného, které je významným zdrojem příjmů nadace, však bude trvat mnoho měsíců.

Podle Pospíšila muzeum pokračuje v přípravách dalších výstav, které financuje ze vstupného, proto pomoc státu vítá. Není však první ani výjimečná, muzeum získává peníze z grantů a dotací poskytovaných ministerstvem kultury i pražským magistrátem.

Museum Kampa by se po středečním požáru mohlo částečně otevřít do 14 dnů. Vyšší patra, kam se kouř dostal, ale zůstanou zavřená nejméně půl roku. Bude také třeba díla kouřem zasažená restaurovat, podle Pospíšila se aktuálně provádějí rozbory toxického kouře, který je zasáhl.

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997. Sběratelka Meda Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

V technické místnosti Muzea Kampa hoří elektrické rozvody | Video: Radka Zítková
 

Právě se děje

Další zprávy