Ministerstvo kultury by příští rok mohlo mít o 3,5 miliardy korun méně než letos

ČTK ČTK
7. 6. 2023 18:21
Ministerstvo kultury by příští rok mohlo mít o 3,5 miliardy korun méně než letos

Zhruba s 15 miliardami korun by příští rok mohlo hospodařit ministerstvo kultury. Vyplývá to z předběžného návrhu ministerstva financí určeného pro jednání vlády. Úřad by tak měl k dispozici o 3,5 miliardy korun méně než letos, kdy však hospodaří s historicky rekordní částkou. Ta zamýšlená pro rok 2024 by byla přibližně stejná jako vloni.

Číslo však ještě není konečné. "Jde o rámcový pracovní návrh, který ministerstvo financí ze zákona musí každoročně předložit do konce května kalendářního roku. Nejde o finální stav, materiál teprve bude diskutován na pracovní i politické úrovni," upozorňuje Petra Hrušová z ministerstva kultury.

Podle ní čísla nezohledňují všechny potenciální příjmy a výdaje související s čerpáním z evropských fondů. Připouští nicméně, že v rámci ozdravného vládního balíčku dojde k úsporám také na ministerstvu kultury.

V jeho rozpočtu jsou vždy zahrnuté i výdaje státu na církve. Do letošních 18,5 milardy korun výraznou sumou přispěly Národní plán obnovy a evropské fondy, z nichž na rozvoj kreativního a kulturního sektoru jde 2,4 miliardy korun, což je o 1,9 miliardy korun více než loni.

Velkou část rozpočtu pak tvoří provoz příspěvkových organizací jako Národního divadla, Národní galerie nebo České filharmonie, kterých ministerstvo kultury spravuje tři desítky. Letos je na ně v rozpočtu 6,24 miliardy korun, o 663 milionů korun více než loni.

Zhruba 300 milionů korun si letos vyžádala kompenzace vyšších cen energií, dalších 300 milionů korun chce ministerstvo v letech 2023 až 2025 vydat na novou příspěvkovou organizaci Památník ticha. Na roky 2023 až 2026 má pak připraveno 600 milionů korun na kofinancování koncertního sálu Domu kultury Ostrava.

 

Právě se děje

Další zprávy