Michal Dlouhý načetl Tolkiena

ČTK, RiK
13. 2. 2006 16:00
Praha - Fanoušci Tolkienovy trilogie Pán prstenů se mohou těšit na první díl, Společenstvo prstenu, vydaný v audio podobě.

První díl trilogie britského spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena, jejíž proslulost v minulých "upgradovalo" filmové zpracování novozélandského režiséra Petera Jacksona, namluvil na tři CD herec Michal Dlouhý. Nosiče vydává Supraphon.

Kromě vypravěče Dlouhého hlasem ožily také dvě desítky postav lidí, hobitů či elfů . "Bylo těžké jejich hlasy oddělit tak, aby to nevyznělo jako karikatura," říká herec, který předtím pro českou verzi filmové trilogie nadaboval jednu z hlavních postav - krále Aragorna.

Styl práce při nahrávání knihy však prý byl od běžného filmového dabingu zcela odlišný: "V dabingu se snažíte pokrýt herce a co nejblíže se přiblížit jeho výrazu a projevu, kdežto tady máte svůj prostor - a jste vlastně spoluautorem díla."

"Ctili jsme Tolkiena a neodvažovali jsme se do toho zasáhnout nějakým hrubým způsobem," dodává dramaturgyně Naďa Dvorská; autoři nahrávky proto na rozdíl od Jacksona neškrtli žádnou důležitou postavu.

Supraphon před třemi lety vydal podobně koncipovanou nahrávku Tolkienova Hobita, na Společenstvo prstenu naváže vydáním zbývajících dílů trilogie Dvě věže a Návrat krále. Celkový čas nahrávky potom dosáhne i s Hobitem téměř šestnáct hodin.

S vydáním monumentálního Silmarillionu, shrnujícího dějiny Středozemě, Dvorská zatím nepočítá; zcela je však nevyloučila.

  • Další informace a ukázky naleznete ZDE.
 

Právě se děje

Další zprávy