Akrobati z Cirku La Putyka ohromí karlovarské divadlo

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 7. 2014 10:06
Na karlovarském festivalu vystoupí Cirk La Putyka s nejnovějším projektem Dolls.
Cirk La Putyka: Doolls.
Cirk La Putyka: Doolls. | Foto: Cirk La Putyka

MFF Karlovy Vary 2014 - Cirk La Putyka odehraje své nejnovější představení Dolls na karlovarském festivalu.

Projekt Dolls je zatím vrcholem pětileté existence souboru, který od roku 2009 stírá hranice mezi akrobacií, moderním tancem, divadlem a sportem. Režisér a principál souboru Rostislav Novák vůbec poprvé obsadil jen zahraniční umělce z Francie, Německa a Mexika. Světovou premiéru měla inscenace na mezinárodním festivalu nového cirkusu Cirk-Uff v Trutnově.

"Téma panenek, loutek a hraček pro inscenaci Dolls jsem zvolil proto, abych se vrátil k rodinné tradici: k práci s materiálem, s objektem a s loutkou," řekl Novák, který je v osmé generaci přímým pokračovatelem známého loutkářského a cirkusového rodu Kopeckých.

Fascinovalo ho, že člověk člověka napodoboval z různých důvodů už od pravěku. A protože předměty získávají v životech lidí čím dál víc prostoru, staví je do hlavní role. Upozorňuje na obecný nárůst závislosti na předmětech i odklon od přirozených mezilidských vztahů.

Herce Novák vybíral v konkurzu, na který se přihlásilo 257 lidí z celého světa; od Brazílie po Japonsko. "Dvě desítky nejlepších jsme pozvali do Prahy na další akrobatický, herecký a taneční konkurz. Z toho vzešla finální pětice - německý a francouzský pár a Mexičan Jesú," vysvětlil Novák. K projektu, ve kterém se snoubí nový cirkus s divadlem, navrhl scénu Jakub Kopecký, choreografie vytvořili Josef Fruček a Linda Kapetanea.

Hrát se bude v Karlovarském městském divadle vždy po skončení filmového programu – v sobotu ve 23:45, v pondělí od 23:30., ve čtvrtek v 23:30. a v pátek 11. 7. od 24:00. Vstupenky za 190 korun lze koupit v hlavní pokladně v Thermalu.

 

Právě se děje

Další zprávy