Mel Gibson dorazil do Varů, převezme Křišťálový glóbus

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 7. 2014 13:51
Cenu herec dostane za mimořádný přínos světové kinematografii.
Mel Gibson přistál v pátek odpoledne na karlovarském letišti.
Mel Gibson přistál v pátek odpoledne na karlovarském letišti. | Foto: Herminapress

Karlovy Vary - Americký herec a režisér Mel Gibson přijel do Karlových Varů. V pátek po poledni přistál na karlovarském letišti a ubytoval se v Grandhotelu Pupp.

Při pátečním zahajovacím večeru 49. mezinárodního filmového festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na Gibsona čekaly před hotelem desítky filmových fanoušků i fotografů. Vůz s Gibsonem ale vjel do hotelu bočním vchodem, aniž herec vystoupil.

Jeho účast a ocenění na festivalu ale nevyvolává jen pozitivní reakce. České židovské obce znepokojuje, protože jeho film Umučení Krista představuje židy jako zlé a krvelačné bytosti.

Udělením ceny podle nich festival dává prostor antisemitským názorům. Vedení festivalu názor Federace židovských obcí respektuje, hodnotí však výhradně Gibsonovu filmařskou kariéru.

Na festival Gibson přijel z Nového Mexika, kde právě natáčí film. V sobotu pozdě večer uvede ve Velkém sále Thermalu svůj poslední režisérský opus, mystické drama Apocalypto z roku 2006, které je ztvárněním záhady zániku starobylé říše Mayů.

Filmové fanoušky má pozdravit už v pátek před půlnocí v karlovarském Letním kině, kde uvede kultovní film Šílený Max z roku 1979 - role v něm ho proslavila.

Před sobotní projekcí v Thermalu bude Gibson hostem pořadu Marka Ebena Na plovárně, který se bude mimořádně natáčet za účasti 1 200 diváků. Obraz ze tří televizních kamer bude přenášen na velké plátno.

Mel Gibson se narodil v USA, jako dvanáctiletý se s rodiči přestěhoval do Austrálie, kde později vystudoval na univerzitě v Sydney herectví a začínal divadelními rolemi. V polovině 90. let produkoval, režíroval a vytvořil hlavní úlohu v historickém dramatu Statečné srdce.

Z deseti nominací snímek dostal pět Oscarů. V roce 2004 se vrátil k režii kontroverzním velkofilmem Umučení Krista, který získal tři oscarové nominace. Na plátně ho české publikum uvidí od 14. srpna v akční komedii The Expendables: Postradatelní 3 spolu s dalšími zástupci herecké generace, která před lety formovala podobu akčního hrdiny.

 

Právě se děje

Další zprávy