Karlovy Vary ocení Mela Gibsona, akční hvězdu i kazatele

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 24. 6. 2014 13:37
Hlavní hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech bude americký herec a režisér Mel Gibson.
Mel Gibson nedávno v Cannes uváděl s dalšími akčními hvězdami film Expendables 3.
Mel Gibson nedávno v Cannes uváděl s dalšími akčními hvězdami film Expendables 3. | Foto: Reuters

Praha- Hollywoodský herec, režisér a producent Mel Gibson převezme v rámci 49. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Filmař, který získal dva Oscary, Zlatý glóbus a tři desítky dalších významných cen a nominací, uvede na zahajovacím večeru 4. července svůj zatím poslední režisérský opus - mystické drama Apocalypto o zániku říše Mayů natočené ve starobylém jazyce tohoto národa.

Do povědomí diváků se Gibson dostal díky filmům o Šíleném Maxovi či detektivní sérii Smrtonosných zbraní. Později se úspěšně vrhl i na režii a produkci. Pět Oscarů včetně ceny za režii a pro nejlepší film získal za Statečné srdce z roku 1995, k jeho dalším režisérským počinům patří Umučení Krista či již zmíněné Apocalypto. 

Odvrácenou stránkou kariéry tohoto otce osmi dětí jsou skandály. V minulosti byl například obviněn z rasismu či z napadení své přítelkyně.

Dojde na Lynche i Nera

Foto: Reuters

Z dalších letošních hostů organizátoři upozornili na francouzskou herečku Fanny Ardant, která proslula ve filmech svého někdejšího životního partnera Françoise Truffauta. Po jeho předčasné smrti ale spolupracovala s celou řadou předních evropských tvůrců - například Alainem Resnaisem, Margarethe von Trotta, Michelangelem Antonionim, Paolem Sorrentinem a mnoha dalšími. V Karlových Varech se představí jako autorka i režisérka, když uvede svůj třetí film Cadences obstinées (Naléhavé rytmy).

Přijede i přední hollywoodská herečka Laura Dernová. Při příležitosti její návštěvy bude uveden kultovní film Davida Lynche Zběsilost v srdci, ve kterém si zahrála s Nicolasem Cagem. Snímek získal v Cannes v roce 1990 Zlatou palmu. Nejvíce filmových diváků si ovšem Lauru Dern pamatuje z Jurského parku Stevena Spielberga a také z dramatu Clinta Eastwooda Dokonalý svět, v němž se objevila po boku Kevina Costnera. V současné době lze v českých kinech vidět Lauru Dern ve filmu Hvězdy nám nepřály.

Do Varů se vrátí italský herec Franco Nero, který v roce 2004 hrál v komedii Juraje Jakubiska Post Coitum a o čtyři roky později v jeho dramatu Bathory. Na festivalu byl už v letech 1982 a 2000. Hraje také ve filmu Fanny Ardant Naléhavé rytmy.

Jak už dříve festival oznámil, Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme i americký režisér William Friedkin a uvede restaurovanou verzi jednoho ze svých stěžejních titulů Mzda strachu. Cenu prezidenta festivalu získá Zdeněk Svěrák.

Zářící režisérské hvězdy

A jestli se dá říct, že z hereckých hvězd uvidí Karlovy Vary spíše ty vyhasínající, mezi režiséry je to skoro naopak. Své nové filmy uvedené na letošním festivalu v Cannes totiž přijedou představit Andrej Zvjagincev, Asia Argento, Bong Joon-ho i Alice Rohrwacher.

Režisér Andrej Zvjagincev.
Režisér Andrej Zvjagincev. | Foto: Reuters

Andrej Zvjagincev letos uvedl v Cannes snímek Leviatan a odvezl si za něj cenu za nejlepší scénář. Někdejší úspěšný herec prorazil mezi režiséry už svým debutem Návrat, s nímž získal Zlatého lva v Benátkách a od té doby se vypracoval na pozici mezinárodně nejvíce uznávaného ruského tvůrce.

„Nejsem skeptik, jsem realista," odrážel před dvěma lety na pražském Febiofestu otázku na svůj bezútěšný pohled na svět. „Podívejte se na všechny hrůzy dvacátého století - války, holocaust - a povídejte mi něco o lidské povaze. Samozřejmě vznikají filmy, které rozšiřují mýtus o dobru, které vítězí nad zlem, ale propagovat tuhle pohádku se mi jeví docela pochybné."

Podívejte se na ukázku z filmu Andreje Zvjaginceva Leviatan.
Podívejte se na ukázku z filmu Andreje Zvjaginceva Leviatan.

A ze svých pozic neustupuje, spíš naopak. Drama Leviatan zasazené do současnosti je mozaikou lidských osudů s mytologickým nádechem. Příběh se odehrává na Kolském poloostrově ve zdevastovaném přístavu, kde na odlehlém místě stojí dům obývaný rodinou mechanika Kolji. Domu i pozemku by se rád zmocnil starosta blízkého města. Koljovo odhodlání ubránit se za pomoci právníka z Moskvy, přítele z mládí, má tragické důsledky. Mocní dnešního Ruska jsou stejně cyničtí a bezohlední jako bývali dřív (a příběh ústí v beznaděj i v osobním životě postav).

Italská režisérka Alice Rohrwacher byla jednou z favoritek letošního festivalu v Cannes. Snímek Zázraky si nakonec odnesl Velkou cenu. V Karlových Varech se už diváci měli možnost setkat s jejím debutem Corpo celeste před dvěma lety.

Foto: Reuters

Svého otce následuje do Varů Asia Argento. Jejím rodičem je slavný tvůrce béčkových hororů Dario Argento, který se ve Varech mihnul před dvěma lety. Asia je nejen herečkou, obsazovanou i v otcových filmech, ale také stále úspěšnější režisérkou. Letos v Cannes soutěžila se snímkem Nepochopená, v němž využívá autobiografické momenty ze svého dospívání.

Podívejte se na ukázku z filmu Snowpiercer.
Podívejte se na ukázku z filmu Snowpiercer. | Video: Berlinale

Snímek Snowpiercer zaujal na letošním festivalu Berlinale. Ovšem navzdory tomu, že vznikal převážně v Česku a s českým art directorem Ondřejem Nekvasilem, do kin si zatím cestu nenašel. V Karlových Varech jej ale osobně představí jihokorejský režisér Bong Joon-ho, který se v posledních letech stal jedním s nejosobitějších tvůrců přicházejících z Dálného Východu. Stačí si připomenout jeho filmy Vzpomínky na vraždu nebo Mutant. Jeho drama Matka (2009) získalo po premiéře v Cannes téměř dvacet ocenění.

 

Právě se děje

Další zprávy