Foto: 49. Vary rozdaly ceny. Fanouškům zamávala Laura Dern

Hlavní cenu karlovarského festivalu získal film Kukuřičný ostrov režiséra George Ovašviliho.
George Ovašvili vyhrál v Karlových Varech hlavní cenu za film Kukuřičný ostrov.
Ovašviliho Kukuřičný ostrov si vystačí s prostorem malého ostrova uprostřed řeky o rozloze pouhých pár metrů čtverečních a o povaze jeho snímku asi mnohé napoví to, že první slova tu padnou až po čtvrthodině.
Malý ostrůvek, kterému každou chvíli hrozí, že jej smete říční proud, slouží Ovašvilimu jako elegantní metafora politické nestability Abcházie.
Tvůrci filmu Kukuřičný ostrov...
Foto: Anna Vedralová
Kultura Kultura
Aktualizováno 12. 7. 2014 20:42
Podívejte se, jak skončil 49. ročník karlovarského festivalu. Vítězný snímek se jmenuje Kukuřičný ostrov.

Karlovy Vary - Devětačtyřicátý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je minulostí. Festival v sobotu večer předal své ceny v hotelu Thermal.

Hlavní cenu Křišťálový glóbus převzal gruzínský režisér George Ovašvili za film Kukuřičný ostrov. Vznikl v koprodukci s Německem, Francií, Českou republikou a Kazachstánem. 

Ani jeden ze dvou domácích snímků mezi dvanácti tituly - Díra u Hanušovic a Fair Play - oceněn nebyl.

Cenu za režii a Zvláštní cenu poroty získal maďarský režisér György Pálfi za film Volný pád.

Cenu pro nejlepší herečku získala Elle Fanning za film Až na dno. Převzal ji režisér Jeff Preiss. Cenu mu předal Zdeněk Svěrák.

Cenu pro nejlepšího herce předávala Laura Dern. Získal ji argentinský herec Nahuel Pérez Biscayart z belgického filmu Jsem tvůj režiséra Davida Lamberta.

Nejlepším filmem soutěže Na východ od Západu, uvádějící debuty a druhé celovečerní snímky z východní Evropy, Balkánu, Turecka a střední Asie, je film ruského režiséra Ivana Tverdovského Nápravná třída. Zvláštní uznání získal Ivan Ikić za film Barbaři, který vznikl v koprodukci Srbska, Černé Hory a Slovinska.

Nejlepším filmem nad 60 minut bylo vyhlášeno Čekání na srpen z belgické produkce režisérky Teodory Any Mihaiové, vítězem kolekce snímků do 30 minut je Autofokus chorvatského tvůrce Borise Poljaka. Zvláštní uznání patří rakouské dokumentaristce Lise Weberové (Sicflajš), respektive argentinskému filmaři Manuelu Abramovichovi (Královna).

Cenu Fóra nezávislých dostal německý snímek Někde jinde, který natočila původem izraelská režisérka Ester Amrami.

Cenu diváků získal dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky.

 

Právě se děje

Další zprávy