FOTO To bylo tenkrát, když v Dobroníně Češi vraždili Němce

Podívejte se na fotografie z představení o dobronínském masakru přímo v Dobroníně.
Oslavy otevření nové sokolovny podpořil svým slibem náčelník dobrodínských sokolů. "Slibuji, že minimálně dvakrát do roka připraví naši sokolové ochotnické předsatvení," říká se slzami v očích náčelník.
Součástí veřejného zasedání rady byl doslova každý. Rozdíl mezi divákem a hercem byl smazán už při vstupu do sokolovny.
"Otec mi říkal, ať jdu s nimi. Hrát jim do kroku .na klarinet," vzpomíná jediný žijící svědek oslav konce druhé světové války v květnu roku
...
Foto: Anna Vedralová
Anna Vedralová, Jitka Lanšperková
Aktualizováno 26. 10. 2014 13:07
Otec chtěl, abych šel s nimi a hrál jim do kroku na klarinet. Tak zní svědectví jediného žijícího svědka květnových událostí roku 1945. Hra Dechovka poprvé přijela do Dobrodína, kde se vše odehrálo.

Fotogalerie - Do dobrodínské sokolovny se nastěhovalo divadlo Vosto5 se svojí inscenací Dechovka vyprávějící příběh o odusunu Němců po válce. Součástí představení se stávají sami diváci, kteří jsou zapojeni přímo do děje, hospodské jim nalévají pivo a na konci jsou to právě oni, kdo tvoří děj při diskuzi.

"Původně jsem napsal scénář pro film. Při výstupu na Kilimandžáro jsem si však uvědomil, pak přišel ten spásný nápad vyprávět příběh dohadů o německých obětech poválečného odsunu ve třech obrazech a navodit atmosféru jednoho místa, jedné vesnice a pár desítek lidí. Proto jsme dnes tady v Dobrodínské sokolovně," vysvětlil režisér Havelka, proč se zaměřil pouze na Dobrodín.

Sám režisér do Dobrodína několikrát přijel a povídal si s místními, které náhodně zastavoval na ulici. "Často se mnou o této kauze nechtěli mluvit. Někdy jsem je musel přemlouvat. Hodně mě ale zajímal pohled médií na celou kauzu, takže mezi hlavní prameny patřily především novinové články a internetové diskuze o pomníku," popisuje sběr dat Havelka.

"Svět není jen černý a bílý. Některá období naší historie byla prostě hezčí. Jiná horší. Nesnažíme se nikoho obhajovat. Ale dechovku hrajeme nejlepší," uzavřel diksuzi Jan Kalina z kapely Sto zvířat, která pro Dechovku složila hudbu.

 

Právě se děje

Další zprávy