Medvídek je skoro perfektní, chválili se producenti

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 7. 2007 15:48
Nový Hřebejkův film se poprvé ukázal světu
Medvídek: Jiří Macháček
Medvídek: Jiří Macháček | Foto: 2media.cz

Karlovy Vary - Na karlovarském festivalu se na speciální uzavřené projekci představil zahraničním novinářům nový film Jana Hřebejka. Producenti ukázali i plakát k filmu a než přišly reakce, pochválili se zatím sami.

Medvídek vypráví o proplétajících se osudech několika manželských dvojic, které se spolu přátelí. Galerista Jirka, doktor Roman a diplomat Ivan jsou kamarádi už od školy. Dnes je jim kolem pětatřiceti a jejich přátelství přetrvává navzdory tomu, že se pohybují v naprosto odlišných prostředích. Všichni jsou ženatí a všichni před svými ženami Vandou, Annou a Johankou skrývají malá tajemství.

"Film neřeší velká politická nebo závažná sociologická témata, ale zabývá se duší současníků. Třicátníků čtyřicátníků, kteří řeší možná jen své malé soukromé problémy, ale pociťují je jako velké, silné a  zásadní," řekl už dřív Hřebejk, který na scénáři opět pracoval s Petrem Jarchovským.

Medvídek je přímo hvězdně obsazený. Mnohé z herců už režisér, jak je jeho zvykem, obsadil do svých předchozích filmů: jsou tu Tatiana Vilhelmová, Klára Issová, Anna Geislerová, Nataša Burger, Jiří Macháček, Ivan Trojan či Roman Luknár.

Na úterním koktejlu po projekci dorty s medvídkovým logem rozkrojili producent Ondřej Trojan a Jiří Macháček. Hřebejk do Varů přijede ve čtvrtek, nezúčastnil se ani sobotního golfového turnaje, který tu produkce filmu organizovala.

"Honza Hřebejk nepřijel, protože hraje golf špatně. Vlastně ho nehraje takřka vůbec," osvětlil Trojan. A čekal na první reakce zahraničních novinářů, kteří film viděli pod anglickým názvem Teddy Bear.

"Zahraniční novináři zpravidla na akci po projekci filmu nepřijdou, když se jim film nelíbí. Ale tady jich je docela dost," hodnotil Trojan. Přestože bylo krátce po projekci, už prý měl i první zahraniční ohlasy. "Mám tu špiony, kteří na projekci byli, a reakce prý jsou pozitivní."

Foto: Aktuálně.cz

I americký agent filmu Neil A. Friedman z Menemsha Films vypadal spokojeně. "Ten film je skoro perfektní. Kdybych řekl, že je perfektní, tak by to znělo trochu arogantně," prohlásil.

Nechtělo se mu do vypočítávání rozdílů mezi Medvídkem a Hřebejkovým předchozím filmem Kráska v nesnázích, posléze ale vychválil Hřebejkův český humor. Z pozitivní považuje, že Medvídek není tak "temný" jako Kráska.

Podle Friedmana by mohl mít Medvídek v zahraničí větší úspěch než Kráska. "Je to krásný film, který vypráví o rodičovství a to ho činí i srozumitelnějším, děti máme přece skoro všichni," řekl Aktuálně.cz, zatímco se opodál plazily hordy dětí z festivalového dětského koutku, který hosté zásobují letos obzvlášť silně.

"Jan Hřebejk je mimořádný tvůrce, jeden z nejlepších režisérů na světě," vychválil poté Friedman i svého režiséra. "Každý jeho film je jiný a přitom jsou všechny tak svěží. Nikdy neudělal špatný film," dodává s tím, že i Kráska v nesnázích měla za mořem úspěch.

Čeští novináři na projekci přístup neměli, Trojan vysvětluje, že na českou propagaci filmu je ještě brzo. "České novináře čekají projekce až v srpnu v Praze," upřesňuje.

Premiéra filmu je plánována na 5. září.

 

Právě se děje

Další zprávy