Meditace i kung-fu v podání šaolinů

Roman Staněk
23. 2. 2006 2:30
Praha - Meditace s šaolinskými mnichy aneb možná příjde i Topolánek. Večer starodávných bojových umění se líbil. GALERIE
Lámání dřevěné hole o nohu mnicha. Že je to opravdové dřevo si mohli diváci ověřit.
Lámání dřevěné hole o nohu mnicha. Že je to opravdové dřevo si mohli diváci ověřit. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Kongresové centrum v Praze se včera večer vrátilo v čase a přivítalo mnichy z legendárního čínského kláštera Šaolin. Ti ve dvouhodinové show předvedli umění, které se předává z generace na generaci už 1500 let.

Celé představení bylo postaveno na vyprávění a "vyzrazování" tajemství, které mniši "tajně střeží stovky let". Učitel vyučoval své dva žáky i tisíce diváků o metodách boje, o síle, o energii čchi, o správném dýchání nebo o způsobu, jak překonat strach.

Bohužel se překladatel častokrát netrefil do významu toho, co mniši chtěli říct: překlad byl kostrbatý a mnohdy nedával smysl. Příkladem budiž věta "Energie Čchi tě přivede k vyvrcholení tvého těla."

Pasáže vyprávěcí se střídaly s pasážemi výkladovými, ve kterých mniši prakticky předváděli, co dovedou. Úvodní meditace, ještě vyrušovány zvuky zvonících mobilních telefonů neukázněných diváků, do extáze zrovna nepřiváděly; následné "kousky" však nenechaly v klidu ani toho nejkritičtějšího skeptika.

Lámání dřeva, železa i kamene

Lámání dřevěných i železných tyčí o ruce a ramena mladých mnichů, rozbíjení kamenných kvádrů na hlavách a další podobné kousky po dvě hodiny předváděli s neuvěřitelnou energičností.

Malý mníšek se připravuje před představením. Paruku má proto, protože na počátku představení, ještě není přijat mezi mnichy.
Malý mníšek se připravuje před představením. Paruku má proto, protože na počátku představení, ještě není přijat mezi mnichy. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Zajímavý byl generační rozptyl dvacítky mnichů: jádro sice tvořili převážně mladí, trénovaní mniši, ovšem do představení aktivně zasahoval i osmdesátiletý mistr. Jeho meditační techniky a jógové polohy diváci v takřka zaplněném Kongresovém centru odměnili několikrát potleskem.

Byli tu i zástupci nejmladší generace: dva mladí mníšci, ne víc než devítiletí, jejichž kousky, přemety, pády i ovládání hole byly místy těžko pochopitelné.

Smíšené pocity z perfektní práce

Z představení jde smíšený pocit. Na jedné straně perfektní, k dokonalosti vypilované bojové i dechové techniky se mísily se spoustou moudrých prohlášení a studenou atmosférou Kongresového centra, s lidmi popíjejícími colu a zvonícími telefony.

Předseda ODS Mirek Topolánek si vyzkoušel oranžový šaolinský oblek.
Předseda ODS Mirek Topolánek si vyzkoušel oranžový šaolinský oblek. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Jak pravil vypravěč: znalosti šaolinského umění přežijí všechny generace a šaolinští mniši vždy stáli v ústraní a na úspěchu neparticipovali. Nevím, jestli si dvacítka mnichů atmosféru Kongresového centra uvědomovala.

Vypravěč také zdůrazňoval oddělenost šaolinského umění od politiky. A tak, když se byl s mnichy přivítat předseda ODS Mirek Topolánek, diváci jej odměnili pískotem.

 

Právě se děje

Další zprávy