Mediální zemětřesení spojí X-Meny s Avengers a vyklidí prostor pro nové Avatary

Martin Svoboda Martin Svoboda
16. 12. 2017 6:30
Koupě 21st Century Fox Ruperta Murdocha gigantem Disneym pod vedením Boba Igera bude mít zásadní následky jak pro filmové fanoušky, jejichž hrdinové se po desítkách let odloučení mohou konečně setkat na plátně, tak pro televizní diváky a uživatele internetu. "Za zmínku stojí i fakt, že pod Disneyho přechází také Simpsonovi, kteří přebrání Foxu myšákem Mickeym v jedné ze svých epizod předpověděli už v roce 1998," píše Martin Svoboda.
Bude se Rupert Murdoch soustředit jen na zpravodajství a sport?
Bude se Rupert Murdoch soustředit jen na zpravodajství a sport? | Foto: Koláž Aktuálně.cz

Disneyovský gigant právě dostal další obrovské sousto. Ředitel Bob Iger spolu s magnátem Ruperdem Murdochem potvrdili, o čem se poslední týdny spekulovalo: Disney kompletně odkoupí společnost 21st Century Fox.

Obchod spolkne 52 miliard dolarů + splacení čtrnáctimiliardovéh dluhu Foxu. Oficiálně jde o dvoustranné sloučení: akcionáři Foxu obdrží za každou svou prodanou akcii čtvrtinu akcie Disneyho, takže v něm budou mít sice výrazně menší, nicméně hmatatelný podíl.

Spekuluje se také o přesunu některých vysokých představitelů Foxu do čela Disneyho. Přesto je jasné, která ze dvou institucí bude ve vznikající struktuře tou mateřskou.

Bude se Murdoch soustředit jen na zpravodajství a sport? 

Následovat může něco, co už angloameričtí novináři označili za "mediální zemětřesení".

Zatímco předchozí Disneyho velké koupě Marvel, Pixar a Lucasfilm byly centralizované firmy operující v konkrétním oboru, 21st Century Fox je dekády budovaná komplexní mediální soustava.

Jde skutečně o gigantickou operaci, po sjednocení AOL a Warneru druhé největší obchodní sjednocení společností tohoto typu v americké historii.

Jako první se čtenářům pravděpodobně vybaví slavné filmové studio založené ve třicátých letech, jež coby součást "velké šestky" patřilo a dodnes patří mezi největší hollywoodské instituce. Kromě něj je ale stejně zásadní (a možná i zásadnější) také oblast televize a internetu.

Pod kontrolu Disneyho přechází stovky televizních stanic, které dominují hlavně na americkém, britském a indickém trhu. Velký vliv bude mít obchod i na internetové streamování, očekává se vznik výrazné konkurence Netflixu.

Mimo kontrolu Disneyho však zůstane například Fox News, nejhlasitější mediální podporovatel amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vedení subjektu se Murdochova rodina vzdát neplánuje.

Tytp stanice však ztratí kontakt s televizním studiem. Spekuluje se tedy, že Murdoch oželí původní dramatickou tvorbu a bude se soustředit takřka výhradně na zpravodajství a sport. Jiní naopak očekávají uvolnění a nákup původních seriálů od nezávislých studií.

Kapitán Amerika vs Predátor?

Disney získává také obří knihovnu značek, například práva na původní čtvrtou epizodu Star Wars: poslední, která unikala jeho zásahu. Fanoušci už proto začali doufat, že stará trilogie konečně vyjde v původním střihu. V současnosti jsou totiž k dostání jen kontroverzní "speciální edice", v nichž George Lucas některé scény upravoval a předělával.

Jde i o dobrou zprávu pro příznivce Marvelu, kteří byli smutní, že filmový svět Fantastické čtyřky a především X-Menů je oddělený od Avengers, protože Marvel před lety prodal Foxům práva.

Po zapůjčení Spider-Mana od Sony se tak k hvězdnému týmu kapitána Ameriky vrací další komiksoví souputníci. Marvel se jistě pokusí nové možnosti zužitkovat, zvlášť, když první generaci filmových Avengerů už brzy čeká důchod.

Příznivce "eRkových" komiksovek Deadpool a Logan popadl strach, že Disney nevyrobí další věkově omezené filmy. Jde však nejspíš o liché obavy. Disney už totiž dávno vlastní divize, které filmy s přístupností R produkují. Bob Iger se už pak stihl nechat slyšet, že se na dalšího Deadpoola osobně těší a snahu filmařů oživit nabídku ostřejší podívanou jen vítá.

Spíše jako vtip se začaly objevovat i nápady jako střet Avengerů s kultovním Predátorem, jenž by nyní byl teoreticky možný.

V neposlední řadě pak pod Disneyho jde i Avatar Jamese Camerona, nejvýdělečnější film všech dob (bez inflace) a jeho chystané díly. Kina měl původně čekat tvrdý střet Disneyho a Cameronova návratu, nyní je naopak pravděpodobnější efektivní nasazení naplánované tak, aby se tržby Avatara, Star Wars a Marvelu tříštily co nejméně.

Za zmínku stojí taktéž fakt, že pod Disneyho přechází i Simpsonovi, kteří přebrání Foxu myšákem Mickeym předpověděli v jedné ze svých epizod už v roce 1998.

 

Právě se děje

Další zprávy